Hammer Series: grootste winnaar is het publiek

05 jun 2017, 12:14 Sport
eindwinnaar team sky foto jos vaessens
© Jos Vaessens
De in Sittard-Geleen en Vaals gehouden eerste editie van de Hammer Series, een geheel nieuw wielerevenement waarin ploegen strijden om de eer, is positief ontvangen.
Omdat er drie dagen achter elkaar korte wedstrijden worden gehouden - de langste duurde amper twee uur - maakt het publiek steeds in een korte tijdsspanne veel wielerspektakel mee. Een stuk spannender dan wat er doorgaans in bijvoorbeeld een Touretappe valt te beleven.
In veel wielerwedstrijden zit het vermaak doorgaans enkel in de staart. We weten het allemaal: een vlakke etappe over 200 kilometer, of die nou in Frankrijk tijdens de Tour de France of in Italië tijdens de Giro d'Italia wordt gereden, voltrekt zich in haast 8 van de 10 keer volgens het stramien: vroege ontsnapping, vluchters teruggepakt door het peloton op zo'n 30 kilometer voor de finish en daarna worden de sprinters gepositioneerd voor hun eindschot. In de bergetappes zijn het de klimmers die doorgaans in de laatste beklimming van de dag het verschil proberen te maken.
Bij de Hammer Series worden alle spannende momenten zo vaak mogelijk herhaald. Zo was de klimkoers in Vaals loodzwaar, omdat de renners een achttal keren een parcours over de Vaalserberg moesten afleggen. En omdat er bij elke doorgang punten te verdienen waren voor de snelste klimmers was élke beklimming spannend en vloog iedereen er vol in. En in de sprintkoers, een dag later in Sittard-Geleen, was het niet anders en zag het publiek bij elk doorgang over het Tom Dumoulin Bike Park een spannend sprintduel. De ploegenachtervolging op zondag kende eveneens een bloedstollende finale. Bovendien kon iedereen de wedstrijd live via een speciale App volgen. Daarin waren ook de verrichtingen van individuele renners zichtbaar, want het was mogelijk mee te kijken op hun vermogensmeter.
'Bike racing reimagined' - een nieuwe vorm van wielrennen, zo zien de bedenkers de Hammer Series. En dat lijkt te zijn gelukt, al zal er ongetwijfeld nog wel wat geschaafd gaan worden aan de reglementen en de opzet. De renners zelf vonden het overigens een uitdaging om aan dit nieuwe wielersportevenement mee te doen en zien er het potentieel van in. Het publiek is in elk geval de grote winnaar.
Tom Leezer van team LottoNL-Jumbo zegt op de Hammer Series website: "Als je er aan mee doet, dan doet het zeer. Maar voor de toeschouwers is het geweldig om te zien." Hij hoopt dat er meer van dit soort aansprekende evenementen zullen komen.