Heet Asfalt - thema-avond over jeugdwielrennen in Laco Glanerbrook

04 nov 2016, 9:26 Sport
jeugdwielrennen glanerbrook
Wielerbaan Geleen

Donderdagavond vond in Laco Glanerbrook een thema-avond plaats over de stand van zaken en de toekomst van het jeugdwielrennen in Nederland.

De avond werd georganiseerd door Wielerbaan Geleen in samenwerking met de KNWU.

Plezier en continuïteit

Onder andere voormalig profwielrenner en huidig jeugdtrainer Ad Wijnands gaf in zijn presentatie zijn visie op het jeugdwielrennen in Nederland. Hij stond stil bij het belang van laagdrempelig beginnen met de wielersport. Je moet de jeugd enthousiasmeren en starten zonder veel (psychische en sportieve) druk. Dit kan door letterlijk in een weiland een parcours te maken waarbij techniek en plezier met elkaar gecombineerd worden. Kritische succesfactor is dat de kinderen telkens op een vast tijdstip de mogelijkheid moeten krijgen om de (nieuwe) hobby uit te kunnen oefenen.

Volgens Wijnands moet er geen prestatiedruk worden opgelegd, want de jonge kinderen moeten al veel te veel en te vaak presteren. Daarom is het belangrijk dat bij het beginnen met een sport het plezier de boventoon voert. Plezier en continuïteit, waarbij volgens Ad oud-renners met hun verhalen over de overwinning van een etappe of wedstrijd op scholen bijvoorbeeld de kinderen enthousiast moeten maken en daarna ook de spil van de oefeningen kunnen zijn.

Zodra de jeugd de fase van het spelelement ontgroeid is kan een keuze gemaakt worden voor een vereniging waar onder goede begeleiding en training gewerkt wordt aan de sportieve kanten van het wielrennen.

Samenwerking en eenvoud

Ook Jack Theunissen, consul van de KNWU, hield een presentatie over het belang van het jeugdwielrennen. Er zijn te weinig wedstrijden voor de jeugd en er moet aandacht zijn voor het feit dat er niet nog meer wedstrijden wegvallen.

Om het tij te keren moet er volgens hem een breder draagvlak komen voor het organiseren van wedstrijden voor de jeugd. Theunissen denkt daarbij aan een samenwerkingsmodel van verenigingen en organisaties om te voorkomen dat niet altijd dezelfde mensen de 'kar moeten trekken' of langs de weg moeten staan.

Een jeugdwedstrijd die uitblinkt in eenvoud is goed genoeg om de jeugd te laten fietsen, dit is immers wat de jeugd wil.

Krachten bundelen

Ook Milan Vanwersch van het Huis van de Sport zat op die lijn. Krachten moeten worden gebundeld in een organisatie die een zes- tot tiental wedstrijden door de hele provincie moet gaan organiseren. Daarbij moeten een uniforme aanpak, communicatie en sponsorwerving ervoor zorgen dat jeugd met plezier aan een competitie gaat deelnemen. Dat kan uiteindelijk uitmonden in een (Limburgs)kampioenschap.

Het wiel laten rollen nu de band eromheen zit

De discussie die op de verschillende presentaties volgde was constructief, er werden voldoende ideeën aangedragen en vervolgacties aangekondigd. Milan Vanwersch en Jack Theunissen gaan gezamenlijk presentaties over het thema houden voor alle verenigingen en organisaties in Limburg. Daarvoor worden op korte termijn de uitnodigingen verstuurd.