Maandag derby Fortuna Sittard - MVV Maastricht

10 apr 2016, 19:06 Sport
fortuna 1
© Rik van Mulken
Maandagavond staat de altijd aansprekende Zuid-Limburgse derby tussen Fortuna Sittard en MVV Maastricht op het programma. Het duel is méér dan een wedstrijd om de Zuid-Limburgse eer.
De ploeg van Ben Van Dael heeft eerder dit seizoen bewezen tegen de Maastrichtenenaren te kunnen winnen (1-3). Een overwinning maakt dat Fortuna Sittard niet alleen drie punten inloopt op MVV, maar ook dat de club nog kans maakt op de Jupiler League Play-offs.
Ondanks een vrij anoniem seizoen is MVV Maastricht nog altijd in de race om een play-offplaats. De Maastrichtenaren staan na 32 duels met 41 punten op de tiende plaats en het seizoen zou daardoor zo maar verlengd kunnen gaan worden met nacompetitievoetbal. Ook drie weken geleden bleef MVV op koers: door twee doelpunten van clubtopscorer Stef Peeters werd Achilles '29 in Groesbeek met 1-2 verslagen.
Het duel van maandag betekent voor een hoop MVV'ers een weerzien met hun oud-werkgever. Zo wordt hoofdcoach Ron Elsen geassisteerd door Erik Meijer en Wim Dusseldorp; in het verleden stonden beiden in Sittard onder contract. De 46-jarige Meijer droeg in een ver verleden als speler twee seizoenen het geel-groene shirt (1988-1989 en 1990-1991) en Dusseldorp had Fortuna tussen 2010 en 2012 als trainer onder zijn hoede.
Ook in de spelersselectie van de Maastrichtenaren zit een tweetal bekende namen; die van verdediger Pieter Nys (dit seizoen ook al goed voor negen treffers) en aanvaller Emrullah Güvenç. Nys speelde zes seizoenen geleden 28 duels voor Fortuna en Güvenç kwam zelfs tot 76 wedstrijden in Sittardse dienst (tussen 2004 en 2008). De 29-jarige Belgisch-Turkse spits scoorde in die periode tien treffers. In oktober nam MVV Güvenç over van de Belgische tweedeklasser FC Antwerp. Prince Rajcomar, een andere ex-Fortunees, is er vanavond niet bij. Weliswaar begon de aanvaller dit seizoen als MVV’er, maar in januari vertrok hij naar het Roemeense ACS Poli Timisoara. De bijna 31-jarige Rajcomar beleefde eerder al buitenlandse avonturen in IJsland, Hongarije en Thailand.
In Maastricht won Fortuna de eerste ontmoeting van het seizoen met 1-3. De toeschouwers in stadion De Geusselt zagen de thuisploeg weliswaar al na elf minuten op een 1-0 voorsprong komen (door een ongelukkig eigen doelpunt van Roel Janssen), maar nog voor rust wist Lars Hutten het evenwicht weer te herstellen. In de 50e en de 55e minuut zorgden Muhammed Mert en Ferry de Regt vervolgens voor een 1-3 voorsprong en daarmee werd de Sittardse zege veilig gesteld. Het enige wapenfeit dat nog volgde was een tweede gele kaart (en dus rood) voor MVV-aanvaller Thomas Verheijdt.
In Sittard won MVV daarentegen de laatste drie seizoenen op rij - vorig jaar zelfs met ruime cijfers: 0-3. De bijna 5.000 toeschouwers zagen dat Niels Vorthoren de score na twintig minuten opende, waarna Stef Peeters die voorsprong net voor rust met een strafschop verdubbelde. In de tweede helft bepaalde Jordy Croux vervolgens de eindstand. Het is maandagavond aan de geel-groenen om deze reeks te doorbreken met een winstpartij.
De aftrap in het Fortuna Sittard Stadion is maandag om 20:00 uur. CDA Tweede Kamerlid Martijn van Helvert verricht als speciale gast de aftrap van deze derby.