Max Verstappen onbedreigd naar opnieuw een zege in Mexico

30 okt 2023, 7:00 Sport
f1gp20 mexico max verstappen wint voor de vijfde keer de mexicaanse gp
Max Verstappen heeft zondag voor de vijfde keer in zijn carrière de Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven.
Hij kende vanaf plek 3 een uitstekende start: in de lange aanloop naar de eerste bocht profiteerde hij optimaal van slipstream van de Ferrari's en wist hij de koppositie over te nemen. Ook Sergio Perez was zeer snel weg. Hij rukte kort voor de eerste bocht op naar de tweede plek, maar stuurde te vroeg in. Daardoor raakte hij het achterwiel van de tussen de beide Red Bulls ingesloten Ferrari van Charles Leclerc, waarmee Perez zichzelf lanceerde. Een totaal verkeerde inschatting van de Mexicaan, met een voor eigen publiek dramatische uitvalbeurt als gevolg.
Max Verstappen reed vervolgens beheerst steeds wat verder weg van de achter hem rijdende Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz. In ronde 20 ging Verstappen als eerste naar binnen voor een set nieuwe banden. Hij verruilde de mediums voor een set van het hardste rubber en kwam terug op de baan op plek 7 achter George Russell. In ronde 32 kwam Verstappen terug aan de leiding toen Leclerc de pit in reed voor nieuwe banden.
Kort daarna crashte Kevin Magnussen (Haas) en dat leverde voor het eerst sinds 1989 een rode vlag op in Mexico. De raceleiding besloot tot een staande start, waarin Verstappen ditmaal van pole vertrok, gevolgd door Leclerc op twee, Hamilton op drie en Sainz op vier.
En ook de herstart halverwege de race verliep voor Verstappen voortreffelijk. Hij bleef zijn belagers zonder al te veel moeite voor en begon daarna aan het gestaag uitbouwen van zijn voorsprong. Die bedroeg op de finish ruim 14 seconden. Tweede werd Lewis Hamilton (Mercedes), Charles Leclerc (Ferrari) finishte als derde.
Het was Verstappens zestiende overwinning van dit seizoen en daarmee verbeterde hij zijn eigen record van meeste overwinningen in een seizoen van vorig jaar. Ook heeft hij nu evenveel overwinningen behaald als Alain Prost (51) en is hij nog slechts 2 overwinningen verwijderd van de 53 die Sebastian Vettel op zijn naam heeft staan.
Volgende week staat alweer de volgende race op het programma; dan vindt de Grand Prix van Brazilië plaats.