Max Verstappen pakt in Qatar zijn 49e Grand Prix overwinning

08 okt 2023, 21:17 Sport
f1gp18 max verstappen wint gp qatar 2023
Zijn derde wereldkampioenschap stelde hij zaterdagavond al veilig met een tweede plek in de sprintrace, maar daarmee is de honger naar succes allerminst gestild.
Vandaag won Verstappen in een uitgekiende race de Formule 1 Grand Prix van Qatar. Daarbij reed hij aan het slot van de race ook nog eens de snelste raceronde van het hele veld. De tweede en derde plek van het podium werden bezet door Oscar Piastri en Lando Norris, beide rijdend voor McLaren. Piastri werd verkozen tot Driver of the Day .
Voor Lewis Hamilton (Mercedes) was de race al in de eerste bocht voorbij na een aanrijding met zijn teamgenoot George Russell. Laatstgenoemde kon door, maar Hamilton belandde in de grindbak en verloor een band. Russell zou uiteindelijk als vierde over de finish komen.
De race zelf werd vooral bepaald door de door de raceleiding op advies van Pirelli ingestelde maximale gebruiksduur van de banden: de banden mochten maximaal 18 racerondes worden gebruikt en moesten daarna worden vervangen. En dat speelde de teams die normaliter minder goed zijn in bandenmanagement aardig in de kaart. Verstappen, die deze keer veel beter van zijn plek kwam dan bij de start van de sprintrace, zag zijn koppositie geen moment bedreigd worden op weg naar zijn veertiende ritzege van het seizoen.
Verstappens teamgenoot Sergio Perez, die na de crash van gisteren vanuit pitlane startte, grossierde weer in overtredingen van de track-limits en dat kwam hem op maar liefst drie tijdstraffen van 5 seconden elk te staan. Hij finishte daardoor als tiende. Ferrari-coureur Carlos Sainz werd kort voor de race uit de startopstelling teruggetrokken vanwege technische problemen.
Het F1-circus verhuist nu naar het Amerikaanse Austin, waar over twee weken de Grand Prix van de USA wordt verreden.