Ook Johan van der Velde naar ForYouTour

21 jan 2016, 22:04 Sport
johan 00000003
Op 30 april is er nóg een oude wielerprominent te gast op de ForYouTour. Na Joop Zoetemelk heeft nu ook de 59-jarige ex-wielerprof Johan van der Velde bevestigd zijn medewerking aan die dag te zullen verlenen.
De ForYouTour is een jaarlijks fundraising evenement van Wielerbaan Geleen. De opbrengst van de 2016-editie komt ten goede aan Lob'Star, een organisatie die zich inzet om ernstig zieke kinderen samen met het gezin waarvan ze deel uitmaken een zorgeloze vakantie te bezorgen.
De uit Rijsbergen afkomstige Johan van der Velde debuteerde in 1978 bij de TI- Raleigh ploeg van Peter Post met overwinningen in de Ronde van Romandië, de Ronde van Nederland en de Ronde van Engeland.
Johan van der Velde leek een typische ronderenner te worden, want hij had een meer dan gemiddelde aanleg voor klimmen. Bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk, een jaar na zijn debuut als wielrenner, eindigde hij al als veertiende en in 1980 won hij de aansprekende rittenkoers Dauphiné Liberé (voorlopig als enige Nederlander) en het jongerenklassement in de Tour de France. Hij schoot echter te kort in het tijdrijden en had regelmatig een mindere dag, waardoor hij voor het klassement niet echt een rol van betekenis wist te spelen.
Zijn deelname aan de Tour de France 1980 blijft, naast het winnen van het jongerenklassement, ook in de herinnering door de assistentie die hij dat jaar gaf aan Joop Zoetemelk. Vermaard is zijn optreden op de Gavia in 1988: in een besneeuwd landschap bereikte hij als eerste de top van de bergpas in hemdsmouwen om als laatste, bevangen door de kou, aan de finish te komen. Aan zijn wielercarrière hield Van der Velde een amfetamineverslaving over. Om dit te bekostigen belandde hij op het criminele pad. Hij kickte later af en zat een korte gevangenisstraf uit wegens verschillende inbraken. Tegenwoordig is hij weer in het peloton te vinden als begeleider van zijn zoons die beiden verdienstelijke junioren zijn.
Tegenwoordig is Johan van der Velde buschauffeur van de nieuwe Nederlandse wielerploeg Roompot Orange Cycling. ForYouTour organisator Michel van Dijke geeft aan dat er op de avond voor de ForYouTour 29 april een heuse wieleravond met de twee wielerlegendes Joop Zoetemelk en Johan van der Velde in Fitland Sittard wordt georganiseerd met de titel De mannen van de Tour van '80.