Tweede etappewinst voor Sagan in Ronde van Zwitserland

17 jun 2017, 22:45 Sport
jrmy gnther heinz jhnick gent omloop het nieuwsblad 27 februari 2016 cc by sa 30 via wikimedia commons
Peter Sagan heeft zaterdag de achtste en voorlaatste etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Slowaakse wielrenner was met afstand de sterkste van de voorste groep, na een veredeld criterium door Schaffhausen.
De renners moesten zaterdag acht rondjes van 12,5 kilometer afleggen rond de Zwitserse stad, met onderweg steeds een klimmetje. Wereldkampioen Sagan had woensdag ook al de vijfde etappe op zijn naam geschreven.
De snelle en korte etappe werd aanvankelijk gekleurd door vier avonturiers, onder wie Nick van der Lijke. De Nederlandse renner van Roompot wilde een poging doen de bergtrui te veroveren, maar hij werd op punten net afgetroefd door een medevluchter, de Deen Lasse Norman Hansen. Bij het ingaan van de laatste ronde werd het kopgroepje ingerekend door het jagende peloton. Op het klimmetje probeerde onder anderen Michael Matthews weg te komen, maar de Australische kopman van Sunweb kreeg amper ruimte.
Het draaide daarom uit op een sprint, waarin Quick-Step alles in het werk stelde om Matteo Trentin in stelling te brengen. De Italiaan werd echter verrast door Sagan, die de sprint al vroeg aanging en met groot machtsvertoon zijn vijftiende etappezege in Zwitserland binnenhaalde. Trentin eindigde als derde, nog achter zijn landgenoot Sacha Modolo.
De beslissing in de Ronde van Zwitserland valt zondag tijdens de individuele tijdrit, waarbij alle renners over een glooiend parcours van 28,5 kilometer rond Schaffhausen rijden. Klassementsleider Simon Spilak verdedigt een voorsprong van 52 seconden op Damiano Caruso uit Italië, Steven Kruijswijk staat derde op 1 minuut en 5 seconden van de Sloveen.