Tour de L1mbourg vanaf wielerbaan Geleen

14 jul 2016, 23:05 Sport
tour de l1mbourg wielerbaan geleen
Tijdens de live-uitzending van Tour de L1mbourg, die vandaag plaatsvond vanaf de wielerbaan in Geleen, zaten zoals gewoonlijk drie gasten aan tafel bij Sander Kleikers.
Ditmaal waren dat de voor de Olympische Spelen in Rio gekwalificeerde kogelstootster Melissa Boekelman uit Heerlen, oud-profrenner Jan Krekels uit Sittard en de houder van het wereldsnelheidsrecord op de fiets, de Maastrichtenaar Fred Rompelberg. Het was de derde en de laatste keer dat het programma, dat elke Tourdag vanaf een andere lokatie wordt uitgezonden, te gast was in Sittard-Geleen.
Uiteraard kwam het bizarre slot van de Touretappe van vandaag ter sprake. Aan het slot van die etappe, tijdens de beklimming van de Mont Ventoux, raakte klassementsleider Chris Froome zwaar benadeeld toen hij samen met Bauke Mollema en Richie Porte achterop een van de motards klapte. Die stonden noodgedwongen plotseling stil doordat iets verderop een toeschouwer was gevallen. Daarbij raakte Froome's fiets onbruikbaar. Hij verloor daardoor zoveel tijd dat hij de leiding in het algemeen klassement kwijtraakte en afzakte naar de zesde plaats.
De jury besloot uiteindelijk dat Froome de gele trui kon behouden. Oud-profrenner Jan Krekels was het daar volmondig mee eens: Froome was immers zijn voorsprong in het algemeen klassement aan het vergroten toe het incident geheel buiten zijn schuld plaatsvond.
Bauke Mollema had wel moeite met de beslissing van de jury, die ook de groep met Quintana compenseerde, die toch een stuk achter het onfortuinlijke drietal reed, getuige een tweet van de renner uit Groningen. Mollema staat nu vierde in het algemeen klassement.
Veel renners hebben kritiek op de leiding van de Tour. Volgens hen heeft die het publiek op de beklimmingen niet in de hand en rijden er te veel motards mee in de koers.