Trentin troeft medevluchters af in Lyon

13 jul 2013, 19:49 Sport
rlel0i28hflxjjg3uz6hzuejd trentin
Matteo Trentin heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Italiaanse renner won na een rit over 191 kilometer van Saint-Pourçain-sur-Sioule naar Lyon de sprint van een grote kopgroep zonder Nederlanders. Het peloton finishte op ruim zeven minuten. Chris Froome behoudt het geel, Bauke Mollema blijft tweede.
Trentin brengt de teller van zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step op vier ritzeges. Eerder waren Mark Cavendish (2x) en Tony Martin succesvol. Bovendien is hij de eerste Italiaan deze Tour die een etappe wint.
Voor het eerst deze Tour kregen de aanvallers de zegen van het peloton. Lars Bak, Jens Voigt en Blel Kadri openden het bal en kregen wat later gezelschap van vijftien man. Team Sky van geletruidrager Froome controleerde het peloton, maar deed geen poging het gat dicht te rijden.
De Nederlanders waren in tegenstelling tot vrijdag niet van voren vertegenwoordigd. Johnny Hoogerland deed samen met Damiano Cunego nog wel een poging om naar de kopgroep toe te rijden. Hij naderde zelfs tot op een minuutje, maar zag uiteindelijk het nutteloze van zijn actie in en liet zich terugzakken.
In de lastige slotfase, met drie cols van de vierde categorie, ging Julien Simon op zoek naar de eerste Franse ritzege. Pas in de straten van Lyon werd hij door zijn medevluchters in de kraag gevat. In de sprint bleek Trentin, die normaal gesproken de sprint aantrekt voor Cavendish, over de snelste benen te beschikken.
In het algemeen klassement doet alleen Andrew Talansky goede zaken. De Amerikaan, die in Lyon achter Trentin en Michael Albasini als derde over de streep kwam, stijgt van de zeventiende naar de twaalfde plaats. Het verschil tussen Froome en Mollema bedraagt een dag voor de rit naar de Mont Ventoux nog steeds 2.28 minuten.
Door: Novum