ADVERTORIAL - Uit de 36 miljoen bezoeken per maand aan de fundasite blijkt dat er een verschil bestaat tussen het droomhuis, het gewenste huis en het huis dat de gemiddelde fundabezoeker uiteindelijk koopt.
Woningzoekers dromen van een kasteel, zoeken een vrijstaande woning en kopen een rijtjeshuis. Dit blijkt uit de big data van funda. Zij vroegen zich af: kun je met deze data een huis ontwerpen? Architecten Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld kregen de opdracht om op basis van funda’s big data het droomhuis van Nederland te ontwerpen. Een rijtjeshuis met het ruimtelijke gevoel van een kasteel. Gemaakt van data en dromen van woningzoekers in ons land. Lees verder onder de foto.
Twee jaar geleden is het project uit nieuwsgierigheid geboren. Van Wijnen is klaar voor de volgende stap: van big data naar bouwtekening. Dit is een mooi moment om het funda Huis – als symbool van vraaggestuurd ontwikkelen – echt te gaan realiseren in een wijk in Nederland. Samen met funda, Heren 5 architecten, Dingeman Deijs Architects en nieuwbouwplatform Nieuw Wonen Nederland wordt een huis gerealiseerd waarin droom, wens en realiteit met elkaar worden verenigd. Het funda Huis is uniek, het biedt de ruimte van het kasteel en is toch zo ontworpen dat het in elke straat met rijtjeshuizen ingepast zou kunnen worden.
Met de bouw van het funda Huis in een lokaal nieuwbouwproject wordt de discussie over vraaggestuurd ontwikkelen aangezwengeld. Het doel is te inspireren, de samenwerking in de keten te bevorderen en met verschillende partijen tot een methodiek komen voor vraaggestuurd ontwikkelen. Van Wijnen gelooft dat door te werken met big data er verrassende(bouw)vormen kunnen ontstaan. Door intensief samen te werken met ketenpartners in een lokaal project. Op basis van elkaars data, kennis en expertise. Hiermee creëren zij omgevingen die echt passen bij de lokale markt, gezonder en beter zijn, voor nu én de toekomst.