Vroege graanoogst met lagere opbrengst door droogte

Door Guus Queisen | Zeker twee weken vroeger dan in een doorsnee jaar zijn de boeren uit de gemeente Sittard-Geleen gestart met de graanoogst.

Oorzaak is het droge voorjaar, waardoor de granen sneller oogstrijp waren. Nadeel is dat door de minimale neerslag de korrels over te weinig vocht beschikten om zich volledig te kunnen ontwikkelen. De gemiddelde kilo-opbrengsten per hectare vallen daardoor tussen de 10 en 20 procent lager uit.

Akkerbouwer Hub Diederen uit Graetheide oogstte deze week het oergraan spelt. Deze wordt onder de naam Kollenberger Spelt door tal van bakkers verspreid over heel Nederland verwerkt in broden en gebaksoorten en bovendien tot pasta verwerkt. Opvallend bij de spelt is dat deze met de schillen/kaft wordt geoogst. Om de korrels van deze schillen te ontdoen beschikt Diederen op zijn boerderij over een speciale installatie.

Akkerbouwer Rob Eggen uit Windraak was met zijn combine aan de Windrakerberg actief met het oogsten van de brouwgerst. Van zijn Milieukeur brouwgerst brouwt de Gulpener Bierbrouwerij menig pilsje. De brouwkwaliteit van zijn gerst is goed. Voor de bierbrouwer is daarbij vooral het eiwitgehalte van de gerst van belang. Deze moet rond de 11 procent schommelen.

Klik op de foto boven dit bericht om meer foto’s van de oogst te bekijken.

Cookieinstellingen