Regeerakkoord 2017: ontslagrecht weer op de schop

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft in het regeerakkoord plannen voor aanpassing van de wet Werk en Zekerheid (WWZ) voorgesteld.

Een deel van het arbeidsrecht gaat weer op de schop. Volgens het aankomende kabinet is de sleutel naar een eerlijker arbeidsmarkt tweezijdig: maak vast werk minder vast en flexwerk minder flex. Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?

Marieke Terpstra
mr Marieke Terpstra

Cumulatie van ontslaggronden wordt mogelijk

Een werknemer ontslaan onder de WWZ is niet makkelijk. De werkgever moet één van de limitatief in de wet opgesomde ontslaggronden kiezen, onderbouwen en aantonen. Het is niet mogelijk de ontslaggronden te combineren. De coalitie wil het mogelijk maken verschillende ontslaggronden en omstandigheden te combineren en de rechter te laten beoordelen of het ontslag redelijk is. Daar staat tegenover dat de rechter een extra vergoeding kan toekennen aan de werknemer van maximaal de helft van de transitievergoeding bovenop de reeds bestaande transitievergoeding.

Verlengen proeftijd

Om werkgevers te stimuleren werknemers direct in vaste dienst te nemen wordt de proeftijd bij het aangaan van een vast contract verlengd naar 5 maanden. De proeftijd bij een tijdelijk contract dat langer duurt dan 2 jaar wordt verruimd naar maximaal 3 maanden.

Transitievergoeding wordt verruimd

De transitievergoeding wordt op 2 punten verruimd: werknemers krijgen niet pas na 2 jaar, maar direct vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding, ten tweede gaat voor elk jaar in dienstverband de transitievergoeding een derde maandsalaris bedragen, ook voor contracten die langer dan 10 jaar hebben geduurd.

Het plan is om scholingskosten gemaakt voor het bevorderen van de inzetbaarheid van de werknemer buiten de organisatie in mindering te brengen op de transitievergoeding.

Ter verlichting van MKB-ers wordt het wetsvoorstel voor compensatie van de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid doorgezet. Dit geldt ook voor het wetsvoorstel betreffende geen transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als er een cao-regeling van toepassing is.

De criteria om in aanmerking te komen voor de overbruggingsregeling voor kleine werkgevers worden verruimd en eenvoudiger.

Kortere loondoorbetalingverplichting bij ziekte voor kleine ondernemingen

Om kleine ondernemingen te ontlasten wordt de loondoorbetalingsverplichting voor ondernemingen tot 25 werknemers verkort naar 1 jaar. De zieke werknemer kan in het tweede jaar een beroep doen op het UWV. De zieke werknemer behoudt wel de ontslagbescherming van 2 jaar.
De collectieve kosten van het tweede ziektejaar worden gedekt via een uniforme lastendekkende premie, te betalen door de kleine werkgevers.

Ketenregeling

De keten van tijdelijke contracten is bij invoering van de WWZ beperkt tot 2 jaar. De coalitie is van plan deze maatregel terug te draaien: de periode waarna elkaar opvolgende contracten worden omgezet in een contract voor onbepaalde tijd wordt verlengd naar 3 jaar. Als er langer dan een tussenpoos van 6 maanden tussen de contracten zit, begint de reeks van contracten opnieuw te tellen.

Inperking nulurencontracten

De coalitie wil voorkomen dat oproepkrachten zich onnodig beschikbaar moeten houden voor een eventuele oproep. Dit gaat immers ten koste van de mogelijkheden van oproepkrachten om andere (deeltijd)banen te accepteren. Om die reden zullen oproepkrachten onder omstandigheden niet verplicht zijn gehoor te geven aan een oproep en zullen zij bij een afzegging door de werkgever recht hebben op loon.

Premiedifferentiatie maakt vast contract aantrekkelijker

Een andere manier waarop het toekomstige kabinet het aanbieden van een contract voor onbepaalde tijd voor werkgevers aantrekkelijker wil maken, is differentiatie van de WW-premie naar het type contract in plaats van de huidige premiedifferentiatie naar sector. De coalitie zal de mogelijkheid onderzoeken om de lasten van de eerste zes maanden WW via een gedifferentieerd premiestelsel in rekening te brengen bij werkgevers. Contracten voor onbepaalde tijd krijgen een lager premiepercentage toegerekend dan contracten voor bepaalde tijd.

De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. We moeten dus nog afwachten of de plannen daadwerkelijk worden doorgevoerd.

Nicole Laumen en Marieke Terpstra, de arbeidsrechtspecialisten van KampsVanBaar Advocaten, houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wilt u meer weten of heeft u een vraag? Bel dan 0464205660 of stuur uw bericht aan [email protected].

Cookieinstellingen