Uw woning

Mat Scheepers
Mat Scheepers
Foto: De Erfrecht Planners

ADVERTORIAL – De eigen woning. Een geliefd gespreksonderwerp, een groot onderdeel van uw vermogen (vaak het grootste) en natuurlijk een soort spaarpot. Redenen genoeg om alles rondom uw woning goed te regelen.

Moeten we de woning nu al op naam van de kinderen zetten?

Het antwoord op deze vraag is: nee. Onder de oude Wet inkomstenbelasting werd dat wel veelvuldig gedaan. De reden was toen om de woning alvast over te dragen om zo de woning uit handen van het bejaardenhuis te houden. Tegenwoordig is dat fiscaal niet meer gunstig. Maar er is wel een heel andere, mooie mogelijkheid om uw woning gunstig bij de kinderen te krijgen. U kunt immers in uw fiscaal ingericht testament een keuzemogelijkheid opnemen rondom uw huis. Indien u dat goed regelt, is bij het eerste overlijden het moment daar om de keuze te kunnen maken of de woning naar de langstlevende moet of toch alvast naar de kinderen. Uiteraard met een levenslang recht van gebruik en bewoning voor de langstlevende.

Kunnen we onze woning altijd verkopen?

Ook op deze vraag is het antwoord: nee. Uw woning kunt u enkel verkopen als u een koper heeft gevonden én de eigenaar (of eigenaren) wilsbekwaam is ten tijde van de overdracht van de woning. Dus stel dat man en vrouw hun huis willen verkopen en een van hen niet meer wilsbekwaam is (dement, alzheimer et cetera), dan kan de woning NIET meer verkocht worden. Uiteraard kunt u dit uiterst vervelende vraagstuk tijdig oplossen door het maken van complete volmachten tussen u en uw partner en/of kinderen.

Als gevolg van het overlijden van mijn partner heb ik alles gekregen, mijn partner had immers een langstlevende testament? Is nu ook echt alles van mij, dus ook de woning?

Ja, in deze situatie is uw woning volledig in eigendom van u als langstlevende. Echter in uw vermogen (dus inclusief de woning) zitten nog de kindsdelen voor de kinderen. De kinderen kunnen daar pas aan als u als langstlevende overlijdt. Tot die tijd zijn deze kindsdelen onderdeel van uw vermogen en kunnen ze dus ook opgegeten worden in de zorg. Middels een vaststelling van de kindsdelen kunt u aanvullende spelregels hieromtrent afspreken en kindsdelen veiligstellen voor de eigen bijdrage in de zorg. Ook kan er in sommige gevallen nog een mooie rente op deze kindsdelen worden geplakt, waardoor de kinderen bij het tweede overlijden veel minder erfbelasting gaan betalen.

Onze woning wordt te groot. Wat is onze woning waard, waar gaan we dan wonen?

Uiteraard komt het in de vergrijzende samenleving steeds vaker voor dat mensen hun woonsituatie gaan heroverwegen. Willen we nog wel zo groot wonen? Is het nu geen verstandig moment om de woning te verkopen en onze spaarpot te gelde te maken? Gaan we alvast op zoek naar een woonruimte waarbij in de toekomst zorg mogelijk is? Allemaal vragen waarbij u zelf wel uw wensen kunt aangeven, maar wellicht niet exact weet hoe u een en ander gaat regelen of in werking gaat zetten. Ook op dit gebied denken we graag met u mee.

Wilt u uw eigen situatie eens tegen het licht houden? Bel ons gerust voor een afspraak op een van onze vier kantoren in Limburg. Een mooie attentie ligt voor u klaar.

0800-1031

Waarvan akte,

fiscalist (specialisatie erven en schenken)

Cookieinstellingen