Una Via A Palermo – Filmhuis Het Domein

Twee tegenliggers in een te smal Siciliaans straatje – Een warme zonnige zondag middag. Rosa en Clara, in de auto op weg naar de bruiloft van een vriend, komen uit in een vuile smalle steeg, de Via Castellana Bandiera. Tegelijkertijd nadert vanaf de andere kant ook een auto, bestuurd door Samira. 

Geen van tweeën wil wijken, en zo beginnen de vrouwen, zittend in hun auto’s, een duel om elkaar te intimideren. Ze weigeren te eten, te drinken en te slapen en zoals in elk duel is dit er een op leven en dood. 
Uitgebreide beschrijving
Una Via A Palermo speelt zich af in een buitenwijk van Palermo op Sicilië. Het decor is de Via Castellana Bandiera, een klein nauw straatje zoals er zoveel zijn in Palermo. Slecht geplaveide steegjes die zomaar kunnen eindigen op een klif, waar ezels en Vespa’s de doorgang belemmeren en waar sommige huizen hetzelfde nummer hebben omdat iedereen zijn eigen nummer mag kiezen. 
De matriarchale grootmoeder Samira (rol van de Italiaanse theatercoryfee Elena Cotta) heeft een dag op het kerkhof doorgebracht bij het graf van haar dochter. Op de terugweg haalt ze haar schoonzoon en kleinkinderen op die een dagje op het stand vertoefd hebben. Intussen zoekt een lesbisch stel al kibbelend de weg naar een bruiloft waar maar één van de twee naar toe wil. Het is duidelijk dat de stugge Rosa (gespeeld door Emma Dante zelf) en haar jongere vriendin Clara (Alba Rohrwacher) op een keerpunt in hun relatie staan. 
Op hetzelfde moment dat Samira haar eigen straat inrijdt, naderen Rosa en Clara van de andere kant. Met de neuzen bijna tegen elkaar komen ze tot stilstand en beiden weigeren achteruit te gaan. Samira omdat ze nog maar een paar meter van haar woning is verwijderd, Rosa omdat ze vindt dat ze evenveel recht heeft op doorgang. En wat begint als een realistische situatie verandert gaandeweg in een absurde strijd tussen oud en nieuw, tussen vrijgevochten en traditionele patronen. Geen van de koppige dames wil wijken voor de ander en al snel gaat de hele buurt zich ermee bemoeien. Er worden zelfs weddenschappen afgesloten wie als eerste zal toegeven. 
De stilstaande auto’s als symbool voor de maatschappelijke stilstand op Sicilië en de daaropvolgende chaos als symbool voor de politieke chaos die Italië nog immer in de greep houdt. Het geheel vormt een subtiel gebrachte politieke satire die het kijken meer dan de moeite waard is. 
Theaterregiseusse Emma Dante, zelf opgegroeid in Palermo, baseerde haar speelfilmdebuut op haar eigen roman Via Castellana Bandiera. Una Via A Palermo werd met zes prijzen bekroond op het Festival van Venetië. 
Mirjam Leers
Maandag 15 september – matinee 15:00 uur
Maandag 15 en dinsdag 16 september – 20:00 uur
Una Via A Palermo
Regie: Emma Dante
Komedie/Drama I/CH/F 2013 – 92 minuten
Met: Emma Dante, Elena Cotta, Alba Rohrwacher
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas. 
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen