‘Anderhalve meter afstand op het Oktoberfeest? Onmogelijk!’

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Over negen dagen wordt bekend of het maatregelenpakket van de overheid ter indamming van de verspreiding van het nieuwe coronavirus moet worden verlengd of uitgebreid, of dat versoepeling mogelijk is.

Hoe dan ook: de coronacrisis is, zo maakte premier Mark Rutte afgelopen week tijdens een persconferentie duidelijk, nog lang niet voorbij. Wel gaf hij aan dat bedrijven, scholen en instellingen moeten beginnen na te denken over hoe zij zouden kunnen functioneren met inachtneming van een aantal maatregelen die besmetting moeten voorkomen of beperken. Hij sprak daarbij van de anderhalve meter-samenleving en de anderhalve meter-economie.

Met dat idee in gedachten zou het nog weleens lang kunnen duren voordat we weer terug kunnen keren naar een volledig normale situatie. Een situatie waarvan we nu pas goed inzien hoe prettig die eigenlijk was.

Al met al is 2020 voor organisatoren van grote festivals alvast mislukt. Niet voor niets vragen bedrijven als Mojo, dat onder andere betrokken is bij Lowlands en Pinkpop – de overheid om snel duidelijkheid te bieden. Zolang die er niet is zullen de organisatoren door moeten gaan met het treffen van voorbereidingen voor hun festivals, in de wetenschap dat de kans zeer groot is dat ze alsnog niet door kunnen gaan.

De onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt geldt natuurlijk ook voor degenen die zich bezighouden met de organisatie van bijvoorbeeld het Sint Rosafestival (eind augustus) en het Oktoberfeest (16 tot en met 21 oktober) in Sittard. Twee prachtige evenementen die jaarlijks goed zijn voor tienduizenden dan wel honderdduizenden bezoekers. Ook het doorgaan van ’s werelds beroemdste en oudste Oktoberfeest – dat van München (dat overigens begint op 19 september en duurt tot 4 oktober) is op dit moment nog verre van zeker.

Fred den Rooijen, voorzitter van de Sjtichting Oktoberfeeste in Zitterd die de exploitatie van het grootste feestpaviljoen – het Brand Weizenpaviljoen (ruimte voor 5000 feestgangers) regelt en daarbij de inzet van leden van tal van lokale verenigingen coördineert, blijft er vrij nuchter onder. Ook de stichting voelt natuurlijk de onzekerheid, maar werkt net als anderen stug door aan de voorbereidingen voor het feest van dit jaar. “Maar,” zo zegt hij, “als in oktober nog steeds sprake is van een anderhalve meter-samenleving dan kun je het feest zonder meer op je buik schrijven, want dat gaat natuurlijk nooit lukken.”

Het zou voor iedereen handig zijn als de overheid een datum bekendmaakt waarop de organisatoren van grote evenementen duidelijkheid kan worden geboden. Een beslissing over het al dan niet doorgaan van het Oktoberfest in München wordt op zijn laatst in juni verwacht.

Dossier: Oktoberfeest
Cookieinstellingen