Les Garçons Et Guillaume, A Table – Filmhuis Het Domein

Jongens en Guillaume, aan tafel! – In de komische en ontroerende verfilming van zijn gelijknamige onemanshow, vertelt de Franse comedien Guillaume Gallienne over de zoektocht naar zijn identiteit. Beginnend bij zijn bijzondere jeugd in Frankrijk leidt deze zoektocht hem via een Britse kostschool en een Duits kuuroord rechtstreeks naar het theater. 

Uitgebreide beschrijving
“Jongens en Guillaume, aan tafel!”, zo riep de moeder van Guillaume Gallienne haar drie zoons altijd aan tafel. De manier waarop ze de gevoelige Guillaume daarbij onderscheidde van zijn stoere broers is tekenend voor de intense band tussen moeder en zoon. Hun verhouding draait enerzijds om Guillaume’s diepe fascinatie voor zijn moeder en anderzijds om het feit dat zij hem behandelt als een dochter. 
Guillaume voelt zelf ook wel dat hij anders is en wanneer hij opgroeit, raakt hij er meer en meer van overtuigd dat hij een meisje is. Groot is dan ook de schok als hij zich op een dag (door een uitspraak van zijn moeder) realiseert dat zijn hele familie hem niet als vrouw, maar als homo beschouwt. Want dat betekent dus dat hij een man is! 
Opmerkelijk is dat de 41-jarige Gallienne zowel de rol van de zoon als die van de moeder met verve vertolkt. De film is een bewerking van het gelijknamige en deels autobiografische toneelstuk dat Guillaume Gallienne eerder schreef. Direct aan het begin van de film laat hij dit ook terugzien door zichzelf te filmen terwijl hij zich voorbereidt op de show en dan met zijn monoloog begint. Gedurende de hele film gaat Galliene af en toe terug naar het podium. Een goede zet die de film nog net wat gekker maakt dan hij al is. 
Af en toe is de film een beetje vulgair te noemen. Je lacht erom en dan voel je je een beetje slecht over jezelf. Maar het is vooral leuk, grappig en oprecht aandoenlijk. Richting het einde toe wordt duidelijk dat deze film veel meer is dan een gemiddelde coming-of-age drama of komedie. Deze komedie over een seksueel verwarde jeugd en de haat-liefdeverhouding tussen zoon en moeder is in Frankrijk bijzonder populair. Al twee en een half miljoen mensen zagen de film die maar liefst vijf Césars (de Franse Oscar) in de wacht heeft gesleept. Waaronder beste film en beste acteur. 
Stéphanie van den Brand
Vr 16 t/m zo 18 mei – 20:00 uur
Les Garçons Et Guillaume, A Table
Regie: Guillaume Gallienne
Geen kijkwijzergegevens
F/B 2013 – 85 minuten
Met: Guillaume Gallienne, Diane Kruger, Audrey Quoturi
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen