Fietstocht 70 jaar bevrijding Sittard-Geleen

12 jun 2014, 11:52 Agenda
jack peeters ateron
De jaarlijkse fietstocht van de IVN afdeling Sittard-Geleen (21 september) staat dit jaar in het teken van de bevrijding van 70 jaar geleden. De bevrijding van de hele gemeente duurde van 18 september tot 29 september 1944. Geleen werd als eerste bevrijd, Holtum als laatste.
Er zijn heel wat plaatsen met zichtbare herinneringen aan Wereldoorlog II. Zo zijn er 12 kerkhoven waar slachtoffers van de oorlog begraven liggen. Daarnaast zijn er 24 monumenten en plaquettes. Er zijn ongeveer 290 graven verspreid over de hele gemeente. Tot slot zijn er binnen de gemeentegrenzen 3 kazematten, die deel uitmaakten van een hele linie.
Minder zichtbaar zijn de grote groep gedeporteerden, die voor het overgrote deel niet terugkeerden, maar hun graf ergens anders vonden. Zij worden door middel van monumenten, plaquettes en andere herdenkingstekens onder de aandacht gebracht. In het najaar zullen Stolpersteine, door de Stichting Stolpersteine Sittard bij de plaatsen waar zij woonden geplaatst worden.
De fietstocht start in Sittard op de parallelweg van de Rijksweg-Zuid bij de parkeerplaats van Freeride. Iedereen kan deze tocht op eigen gelegenheid fietsen. Op de startplaats is een routebeschrijving verkrijgbaar. Naast deze beschrijving krijgt u een boekje, waarin alle punten langs de route met foto en uitleg zijn opgenomen. Deze uitgave in kleur heeft een beperkte oplage.
De fietstocht sluit, zoals gewoonlijk, aan bij Fietsen voor Bomen. De kilometers, die u in deze week van september fietst (inclusief die van deze tocht), worden bij elkaar opgeteld. Voor elke afgelegde 100 kilometer wordt er een boom ter beschikking gesteld en later door kinderen geplant. Starttijd: tussen 10.00 uur en 14.00 uur.