Attila Marcel - Filmhuis Het Domein

06 sep 2014, 13:29 Agenda
rjzgscpkzihc7fx2htlrx028w 1012 attilamarcel 1
Surrealistische komedie over zoektocht naar het geheugen - De 33-jarige wereldvreemde Paul woont bij zijn twee bejaarde aristocratische tantes Anna en Annie door wie hij is opgevoed. Hij is een getalenteerd pianist die zwijgend door het leven gaat.
Waarom wordt langzaam duidelijk als een excentrieke buurvrouw madame Proust hem te hulp schiet. Attila Marcel is een surrealistische tragikomedie met kleurrijke personages, in de trant van Amélie.
Uitgebreide beschrijving
Een zwijgende pianist met een oedipuscomplex. Twee tantes die op de ouderwetse manier les geven in lang vergeten dansen als het menuet. Een hippie-achtige buurvrouw die een moestuin houdt in haar appartement in hartje Parijs. Alleen al de absurde personages in Attila Marcel lijken zo te zijn weggelopen uit een stripverhaal. Niet vreemd want de film is het live-action speelfilmdebuut van Sylvain Chomet, die eerder drie voor een oscar genomineerde animatiefilms waaronder Les Triplettes de Belleville en l'Illusioniste produceerde.
Attila Marcel is een schilderachtige film met veel aandacht voor de ongewone, absurde details in het leven van Paul Marcel (Guillaume Gouix). Sinds het overlijden van zijn ouders, toen hij twee jaar oud was, spreekt hij niet meer en slaapt hij nauwelijks. Met behulp van de speciale kruidendrankjes die madame Proust (Anne Le Ny) stiekem voor hem brouwt, komen flarden uit het verleden langzaam bovendrijven. Zo wordt beetje bij beetje duidelijk hoe zijn ouders om het leven zijn gekomen. Hun dood blijkt, hoe kan het ook anders, net zo absurd als de personages in de film.
Chomet laat vooral de beelden spreken, met veel aandacht voor originele en soms ontroerende details, zoals een ukelele die wordt bespeeld door de regen en de bijna zwijgzame relatie tussen Paul en zijn toekomstige vrouw, een violiste die net zo wereldvreemd lijkt. Lukt het Paul zijn herinneringen te ontrafelen, en is hij in staat om het juk van zijn bemoeizuchtige tantes van zich af te werpen? Loopt dit sprookje wel goed af?
Wie destijds heeft genoten van Les Fabuleux Destin de Amélie Poulain, kan met een gerust hart deze betoverende rolprent van Chomet bezoeken. Waarschijnlijk wordt Attila Marcel niet zo legendarisch als Amélie, maar de film komt dicht in de buurt.
Nicole Kluijtmans
Zondag 12 en maandag 13 oktober - 20:00 uur
Attila Marcel
Regie: Sylvain Chomet
Met: Guillaume Gouix, Anne Le Ny, Bernadette Lafont
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas.
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard