Zaterdag installatie Bart Offermans tot 86e stadsprins De Marotte

Zaterdag 21 januari wordt Bart Offermans geïnstalleerd als stadsprins van Sittard. Dat gebeurt tijdens de traditionele installatiezitting van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd in stadsschouwburg De Domijnen.

De zaal is open vanaf 19:33 uur, de zitting begint om 20:00 uur. De muzikale omlijsting is in handen van de Marottekapel. Aansluitend is er een prinsebal met deejay Wouter IJpelaar in de kleine zaal.

Groosse Nómmer

De installatiezitting van De Marotte is het best te typeren als de zitting van het komen en het gaan. Maar dan wel in de omgekeerde volgorde. Het gedeelte voor de pauze staat in het teken van het afscheid van stadsprins Sander I. Allereerst vindt het ‘plökke’ plaats. Volgens het protocol levert hij achtereenvolgens de scepter, de veren, de prinsenmuts, de ketting met de nonnevot en ’t verke, ’t sjlaateveugelke en ’t pappegeyke in. Daarna volgt het dankwoord van de dan inmiddels ex-stadsprins. Sander en zijn familie kunnen terugkijken op een mooie regeerperiode. Speciaal was de connectie Sittard-Friesland. Zijn Friese vriendin Femke had nog nooit vastelaovend gevierd, maar heel Sittard zag dat zij met volle teugen genoot en overal aan deelnam, alsof ze van kinds af aan niet anders gewend was. En zelfs haar familie raakte besmet met het rood-geel-groene virus. Een mooie invulling van het jaarthema ‘Same is sjoonder’. Hoe de Auw Prinse Sanders regeerperiode zien, zal blijken uit de Groosse Nómmer.

Proclamatie

Na de pauze staat Bart Offermans (27) centraal. De aanstaande Marotteprins kan rekenen op de medewerking van vrienden, familie, buurtgenoten en bekenden. Zij presenteren gezamenlijk een kolderieke act die bol staat van elementen die verwijzen naar de nieuwe stadsprins en de actualiteit met een knipoog naar ‘Alleney gekke Teun’, het jaarmotto van De Marotte. Bart, studerend aan de Universiteit Maastricht en muzikant bij harmonie Sint Joseph en de Paek kapel en actief bij tennisvereniging SLTC, is muzikaal, sportief en gek op het galabal. Aansluitend aan het opbrengen, volgt de officiële installatie van Bart als 86e stadsprins, met o.a. de ‘aed aan ’t vaenke’, het uitreiken van de versierselen behorende bij zijn prinsschap en het voorlezen van de proclamatie en de bekendmaking van zijn persoonlijke motto. Traditioneel trakteert de kersverse stadsprins de aanwezigen op een nonnevot aan het einde van de zitting.

Losse toegangskaarten voor deze Marottezitting zijn op donderdag tussen 10:00 en 14:00 uur en op zaterdag te koop in de Marottewinkel (Damesmode Van Neer Eyckeler, Brandstraat 11-15) en verkrijgbaar aan de uitbalie van de schouwburg De Domijnen.

Aanstaande stadsprins Bart II (links) en regerend stadsprins Sander I zijn beide muzikanten bij de Sint Joseph harmonie.
Cookieinstellingen