Kinderoptocht Sittard – de aanloop naar Carnaval begint vandaag

Foto:

Vanmiddag vertrekt om 13:30 uur de kleurrijke Kinderoptocht van het terrein van het voormalige Maaslandziekenhuis.

Sinds 1965 trekt de Sittardse Kinderoptocht één week voor carnaval door het gezellige Sittardse stadscentrum. Daarvoor gebeurde dat altijd op carnavalsmaandag. In de loop der jaren is de Sittardse Kinderoptocht uitgegroeid tot een heus carnavalsjuweel.

Het wordt vanwege het 5×11-jarig jubileum van het Optoch Kommitee Zitterd en het verwachte goede weer een extra feestelijke stoet. De optocht wordt afgesloten met de officiële intocht van stadsprins Rob I, die wordt voorafgegaan door enkele elftallen van zijn voorgangers.

Aan de stoet doen dit jaar weer tal van jonge (en minder jonge) deelnemers mee. Voorzitter van het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) Peet van Erp laat weten dat het aantal te jureren nummers een stuk hoger ligt dan vorig jaar. Enerzijds zijn er minder basisschoolleerlingen en gaan basisscholen fuseren, maar daar staat tegenover dat er steeds meer kleinere groepjes deelnemen aan bonte optocht.

Verder is dit jaar voor het eerst een zelfstandige kinderjury actief, die gaat bepalen welke deelnemer de Sjoons Verkleide Sjnaak of ’t Sjoons verkleide Mechelke is. Ook telt hun waardering mee voor de ‘Vastelaoveskèrkes’ die dit jaar weer meedoen aan de optocht en die door kinderen – met assistentie van ervaren wagenbouwers – zijn gebouwd in de optochthal. Nieuw is verder dat dit jaar ook een familieprijs is te winnen: de Gouwe Paplaepel.

De optochtroute is als volgt: vanaf de opstelplaats op het voormalige Maaslandterrein gaat het links de Overhovenerstraat, rechtsaf naar de Rijksweg-Noord en vervolgens via de Walramstraat, Steenweg, Voorstad en Brandstraat naar de Begijnenhofstraat en van daar verder via de Deken Tijssenstraat, Kloosterplein, Oude Markt, Markt, Limbrichterstraat, Molenbeekstraat, Nieuwstraat, Plakstraat en Putstraat naar de Markt. Daar wordt de optocht ontbonden en daar zal ook de prijsuitreiking plaatsvinden.

Cookieinstellingen