Vastelaovesminnend Sittard kiest Marotteschlager 2020

Sjtóm Toeval wint ZVK 2018 met 1-2-3 Vastelaovend
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 24 augustus vindt in paradetent Crystal Palace op het terrein van het Sint Rosa Festival het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer (ZVK) plaats.

Op de zaterdag voor de Sint Rosaprocessie kiest carnaval minnend Sittard traditioneel de Marotteschlager 2020. De ‘leidjeswédsjtried’ wordt georganiseerd door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd en is een uniek element binnen het Sint Rosafestival. De deuren van Crystal Palace gaan open om 19:30 uur, de verkiezing zelf begint om 20:33 uur. Bij de ingang kan iedereen een tekstboekje met stemformulier en pen kopen voor € 3,50 per bezoeker.

Om er zeker van te zijn dat de sfeer er van begin af aan goed in zit, is het eerst tijd om samen met duo Sjtóm Toeval nog een keer de Marotteschlager en LVK-finalist 2019 ‘1,2,3 Vastelaovend’ te zingen. Het uitvoerend duo Maxime Tummers en Thierry Dirkx en componist/schrijver Thei Wessels mogen de Thei Hunnekens wisseltrofee vervolgens inleveren. De trofee gaat aan het slot van de avond naar de winnaar van het ZVK2019.

Vervolgens is het de beurt aan de finalisten. De muziek van de liedjes is vooraf opgenomen, maar de artiesten zingen ‘live’. Regerend stadsprins Rob I heeft de loting verricht van de volgorde van de elf kanshebbers:

 1. De wiezesj van de klok van Tom Bloem;
 2. Integrere mótte veer lere van Ben van der Venne;
 3. Mènnigmaol roup ich Alaaf! van Phil Schaeken;
 4. Nóg Zitterder es dich! van het duo Theo Weijman en Mark Willems;
 5. Laot ós èns wènke van het duo Elianne Starren en Monique Jennissen;
 6. Oma van Reinhard Wind;
 7. Mien Zitterd van het duo Chris Luijten en Huub Lemmens;
 8. Same vastelaovend viere van Theo Wezenberg;
 9. Veer zeen toch allemaol femieje van het duo Gé van Beek en Wim Roeffen;
 10. Es ze van Zitterd bès van het duo Jan Dieteren en Paul Erens;
 11. ’t Pappegeyke van Reinhard Wind.

De jurering vindt plaats door alle aanwezigen en een vak-/prominentenjury. Nummer één van het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer wordt uiteraard de schlager 2020. Aan de componist(en)/ tekstschrijver(s) hiervan reiken regerend stadsprins Rob I en Marianne Hunnekens-de Kok de Thei Hunnekens wisseltrofee uit. Deze trofee is vernoemd naar de helaas veel te jong gestorven muzikant en componist Thei Hunnekens, die bekend staat als de grondlegger van en jarenlange drijvende kracht achter het uitbrengen van Sittardse vastelaovesleidjes op geluidsdrager.

Gedurende de avond worden foto’s en filmopnamen gemaakt.

Reacties