Prinsuitroeping stadscarnavalsvereniging De Marotte op Sittardse Markt

Foto: © Marotte Zitterd

De Sittardse stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd past de traditie van het uitroepen van de nieuwe stadsprins dit jaar drastisch aan.

Voor de coronapandemie was het gebruikelijk om de naam van de nieuwe stadsprins bekend te maken tijdens de eerste carnavalszitting van de Marotte aan het begin van het nieuwe kalenderjaar. Dan werd tevens een nieuwe ridder in de orde van de Pappegey benoemd en vervolgens werd toegewerkt naar de apotheose van de avond: de prinsuitroeping. Het ‘lijdend’ voorwerp was daar zelf nooit bij aanwezig.

En heur veer alleney, alleney, van wieds de pappegey…

Dit jaar gaat deze traditie op de schop: de nieuwe prins wordt voortaan uitgeroepen bij de start van het nieuwe carnavalsseizoen en zal daarbij zelfs direct ‘aan den volke worden getoond’. Het vervolgtraject blijft vervolgens wel min of meer gelijk. De nieuwe hoogheid wordt begin januari geïnstalleerd tijdens de Plök en Vaerezitting van de Marotte.

ALAAF-trap

Met de ALAAF-trap wordt de prinsuitroeping komende zaterdag meteen een groot spektakel. De nieuwe hoogheid wordt – vooralsnog onherkenbaar – op een platte kar in een kleine optocht begeleid door Marotte Zitterd, Auw Prinse, Senaat, Optoch Kommitee Zitterd en Philharmonie van de Stationsdwarsstraat naar de Markt gebracht. Daar aangekomen wordt nadrukkelijk interactie gezocht met het publiek op de Markt. Op vier grote op de Markt geplaatste led-schermen worden hints gegeven wie die 90ste stadsprins dan wel is. Kort nadat hij bekend wordt gemaakt en zijn vermomming heeft afgeworpen verlaat de aanstaande hoogheid het feestgedruis weer om zich voor te bereiden op zijn ‘Aope Hoes’, dat een dag later op de rol staat.

Aansluitend op de uitroeping gaat de Alaaf-trap verder met een programma voor alle Sittardse carnavalsvierders, waaraan Cyrille Niël, Paul Jean Jessen, Bart en Lejao, Kartoesj en Herriemenie Miserabel hun medewerking verlenen. Lokale ‘zaate hermeniekes’ krijgen er een open podium en worden van harte uitgenodigd om zich te laten horen.

Ook zo benieuwd wie de nieuwe stadsprins van Sittard wordt? Ben dan zaterdagavond vanaf 19:30 uur op de Markt in Sittard. Liefst verkleed natuurlijk!

De Sittardse vastelaoveskalender ziet er als volgt uit:

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen