Corona-virus: scholen zijn maandag open

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

In het Duitse grensgebied zijn ondertussen zestig mensen besmet met het coronavirus, maar in Zuid-Limburg is momenteel geen besmetting met het coronavirus geconstateerd.

Wel worden nu 15 Zuid-Limburgers door de GGD Zuid-Limburg gemonitord. Geen van hen verblijft in Sittard-Geleen.

De GGD monitort deze mensen om bij een eventuele besmetting zo efficiënt mogelijk op te kunnen treden. De mensen die de GGD monitort, wordt gevraagd om éénmaal per dag hun lichaamstemperatuur te meten en bij klachten contact op te nemen met de GGD. Deze mensen wonen in verschillende kernen in Zuid-Limburg. Vier van hen wonen in Eijsden, twee in Margraten, twee in Maastricht, één in Valkenburg, vier in Landgraaf, één in Hoensbroek en één in Schinveld. Zodra één van hen getest wordt en besmet blijkt te zijn met het coronavirus, wordt dit gemeld.

Scholen en kinderdagverblijven

De Duitse regio Kreis Heinsberg heeft vrijdagavond besloten om scholen en kinderdagverblijven tot en met vrijdag 6 maart gesloten te houden. In Nederland is dit besluit niet van toepassing. Hier wordt alleen een specifieke school of kinderdagverblijf gesloten als een bewezen coronapatiënt verbonden is aan die specifieke school of dat kinderdagverblijf. Op dit moment is dat in Zuid-Limburg (en dus ook Sittard-Geleen) niet aan de orde. Kinderen blijken tot nu toe nauwelijks besmet te worden door het coronavirus. Als kinderen al besmet raken, zijn ze nauwelijks ziek. Met de leeftijd neemt het risico en ziektelast toe.

Met andere woorden: kinderen kunnen, op basis van de huidige situatie, gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Wel kunnen scholen de algemene standaardmaatregelen onder de aandacht van ouders en leerlingen brengen, die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven, namelijk:

  • was je handen regelmatig
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • maak gebruik van papieren zakdoekjes en gebruik die eenmalig.

Evenementen

Ten aanzien van evenementen blijft het beleid ongewijzigd. Lees wat dat beleid is en wat de consequenties zijn voor evenementen in Sittard-Geleen. Antwoorden op veel gestelde vragen over het coronavirus langs de Duitse grens zijn te vinden op de website van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Dit weekeinde kunt u met vragen ook terecht op telefoonnummer: 0251-260960.

Cookieinstellingen