Brief College over uitvoering motie bestuurlijke en ambtelijke huisvesting

26 jun , 12:00 Gemeente
sabic kantoorgebouw in het donker
Op 25 april 2024 nam de gemeenteraad de motie ‘Geef alternatief scenario voor bestuurlijke en ambtelijke huisvesting nog een kans’ aan.
In deze motie vroeg de gemeenteraad het College van B&W om:
  • oog te blijven houden voor kansen die zich alsnog voordoen binnen het alternatieve scenario zoals gepresenteerd door het college;
  • tot uiterlijk 1 juli 2024 aan het alternatieve scenario verder te werken, daar ook voor zover mogelijk relevante stakeholders bij te betrekken en (al dan niet deels vertrouwelijk) voor te leggen aan de gemeenteraad.
Het College van B&W informeert de gemeenteraad met een brief over de stand van zaken tot nu toe met betrekking tot deze aangenomen motie. Daarin schrijft het College:
  • Ten aanzien van het Sabic gebouw
    De kritieke factor in het alternatieve scenario is voor de gemeente het verwerven van het Sabic gebouw aan de Europaboulevard 1 in Sittard. Dit gebouw zal namens de directie van Sabic door een te selecteren makelaar in de verkoop worden gezet.
    Ambtelijk is er contact gehouden met het management van Sabic Europe. Op 1 juli a.s. is er nog geen duidelijkheid over de verkoop van het Sabic gebouw.
    Recent is er contact geweest met de makelaar. Deze oriënteert zich momenteel op de herbestemmingsmogelijkheden. De makelaar heeft aangegeven dat de verkoop voor de zomervakantie wordt aangekondigd en medio september wordt het pand dan in de verkoop gezet. In de loop van oktober wordt het gesprek aangegaan met de hoogste bieder. Het streven is dan dat eind dit jaar de koop gesloten kan worden. Zekerheid dat we het pand kunnen verwerven is hiermee niet geboden.
  • Ten aanzien van het centrum van Geleen
    In het alternatieve scenario zoals gepresenteerd aan de raad in de besloten sessie van maart en openbaar gemaakt in de raadsvergadering van 25 april jl. maakt, naast het Sabic gebouw, het centrum van Geleen onderdeel uit van dit alternatieve scenario.
    Voor het centrum Geleen zijn in het alternatieve scenario opgenomen:

    • Groene ontmoetingsruimte
    • Publieke functies
    • Parkeren in het centrum
    • Wonen aan het park

    Deze onderdelen zijn meegenomen in een totaalontwikkeling van Centrum Geleen. De raad wordt op 22 augustus in een themasessie ‘Presentatie Centrum Geleen’ hierover nader geïnformeerd.

Zodra een definitieve keuze is gemaakt welk scenario van de huisvesting de gemeente gaat realiseren, wordt vanuit omgevingsmanagement en communicatie een gezamenlijke omgevingsstrategie opgesteld voor centrum Geleen. Hierin wordt omschreven hoe de stakeholders worden en blijven betrokken bij het verder uitwerken van de ontwikkelingen van centrum Geleen.