Op donderdag 5 december 2024 vindt het eerste kennisfestival van Nederland over duurzame stedelijke ontwikkeling plaats.
Het festival laat zien hoe onderzoek en onderwijs hieraan bijdragen. Studenten, onderzoekers, docenten, inwoners, betrokken gemeenten en andere partners komen samen om eerste inzichten en resultaten te delen van hun samenwerking in het project City Deal Kennis Maken > Limburg – Univercity.
Op het Kennisfestival worden de resultaten van de eerste anderhalf jaar City Deal Kennis Maken > Limburg – Univercity gepresenteerd. Dankzij deze samenwerking kunnen maatschappelijke opgaven in de steden sneller opgelost worden, functioneert de stad als rijke leeromgeving voor studenten en kunnen de gemeente en bewoners rechtstreeks profiteren van de ideeën, ontwerpen en adviezen van de studenten. Het Kennisfestival is georganiseerd door het lectoraat Smart Urban Redesign (SURD) van Zuyd en staat onder leiding van lector Nurhan Abujidi.
De betrokken partners werken nauw samen met bewoners en maatschappelijke organisaties aan stedelijke vraagstukken, van sociale samenhang en circulaire economie tot klimaat. In de vijf betrokken steden zijn Urban Living Labs opgezet: experimentele samenwerkingsomgevingen waarin betrokkenen elkaar ontmoeten. Zo ontstaan oplossingen die breed gedragen worden. Elk Living Lab heeft een eigen thematische focus. Zo richt Heerlen zich op sociale inclusie en openbare ruimte, terwijl Maastricht inzet op gezondheid en klimaatadaptatie. Sittard-Geleen focust op circulariteit, Roermond op sociale en ecologische verbindingen, en Weert op bouwen aan de groene thuishaven.
De samenwerking leidt niet alleen tot concrete interventies, maar ook tot nieuwe inzichten, data en beleid. Deze aanpak, waarin de stad als leeromgeving fungeert, geeft studenten bovendien de kans om praktijkervaring op te doen die direct impact heeft.
Waar de City Deals zich normaal richten op één stad, brengt dit programma de hele Limburgse regio samen. In de City Deal Kennis Maken > Limburg – Univercity werken vijf Limburgse steden – Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Roermond en Weert – samen aan stedelijke transformatie. Het programma wordt geleid door Zuyd, in samenwerking met diverse kennis- en onderwijsinstellingen, waaronder regionale partners zoals Yuverta, VISTA college en landelijke partners. Daarnaast zijn woningcorporaties zoals Wonen Limburg actieve partners in dit initiatief.
Alle betrokken partners – waaronder bestuurders en de wethouders van de vijf steden – ondertekenen een nieuwe intentieverklaring voor verdere samenwerking. Afgevaardigden van het ministerie van OCW en BZK zijn hierbij aanwezig. Ook zijn exposities van studentprojecten en onderzoeksresultaten te zien in de voormalige winkel Van Os aan de Geleenstraat.
In het Lange Jan Park in Heerlen is de ‘Infinity Bench’ onthuld als symbool voor de gezamenlijke inspanningen om de leefbaarheid en vitaliteit van Heerlen-Noord te verbeteren.
De bank staat symbool voor verbinding in de wijk en is een uitnodiging aan bewoners om samen te komen. De ‘Infinity Bench’ in Heerlen is een mooi voorbeeld van de gezamenlijke aanpak in een ‘Urban Living Lab’. Het ontwerp kwam tot stand in co-creatie met bewoners, studenten en maatschappelijke organisaties.