Op excursie naar de Optochthal

Sittard-Geleen, 08-01-2013 | Een kort carnavalsseizoen betekent dat de wagenbouwers al geruime tijd bezig zijn aan hun praalwagens.

Sittard-Geleen, 08-01-2013 | Een kort carnavalsseizoen betekent dat de wagenbouwers al geruime tijd bezig zijn aan hun praalwagens.

Ondanks de drukte in de optochthal zal Optoch Kommitee Zitterd ook dit jaar weer 3 weken lang excursies verzorgen, zodat belangstellenden kunnen zien hoe vele vrijwilligers de handen ineenslaan om hun prachtige en vaak indrukwekkende creaties te verwezenlijken.

De belangstelling voor de excursies in de optochthal is groot. Het begon allemaal met het bezoek van Sittardse basisscholen en is uitgegroeid naar de scholen uit de gehele regio en zelfs daarbuiten. Veel scholen hebben inmiddels het bezoek aan de optochthal  opgenomen in hun lesprogramma. Ook dit jaar wordt er van de scholen weer veel belangstelling verwacht.

Maar niet alleen scholen zijn geïnteresseerd. Steeds vaker worden excursies aangevraagd door verenigingen, instellingen en serviceclubs. De belangstelling hiervoor is zowel regionaal als provinciaal groeiende, vanwege de mogelijkheden die in de avonduren worden geboden.

Wat kunt u op een excusrie verwachten?
Op de Sjans – het wagenbouwerscafé – wordt een overzicht gegeven over de Zittesje Vastelaovend met haar rijke historie en tradities. Vervolgens de alom bekende Kinderoptocht een week voor carnaval en uiteraard de Grote Internationale Optocht op carnavalszondag. Ook de historie van de optochthal zelf komt aan bod.

Na het bezoek aan de Sjans gaat het gezelschap naar de hal waar de buurten en verenigingen hun wagens bouwen. Tussen de wagens in aanbouw wordt uitgelegd hoe een carnavalswagen tot stand komt: van idee via ontwerp naar uitvoering. Aan die uitvoering wordt door de leden van de buurten en verenigingen vervolgens maandenlang hard gewerkt. Dat gebeurt geheel op vrijwillige basis en schept een sterke onderlinge band. Het biedt mensen de kans hun creativiteit en vindingrijkheid voor een gezamenlijk doel in te zetten. Samen bouwen in de hal staat bovendien garant voor de nodige gezelligheid.

Er wordt natuurlijk ook een bezoek gebracht aan de Prinsenwagen, die elk jaar door de leden van het optochtcomité zelf wordt gebouwd.

De excursies worden dagelijks – ook in de weekeinden – gehouden vanaf maandag 21 januari tot en met vrijdag 8 februari. Overdag zijn een vijftal rondleidingen voorzien tussen 09.00 en 16.00 uur. In de avonduren kan men – in overleg – terecht tot ongeveer 20.00 uur. De rondleidingen worden verzorgd door een zestal vrijwilligers. Heeft u interesse in een bezoek aan de optochthal? Neem dan contact op met Chris Maas. E-mail: [email protected]. Telefoon 046 458 87 66 of 064 603 13 13.

De optochthal  is gelegen aan ’t Fischerpad op het Handelscentrum Bergerweg in Sittard.
Bezoek ook de website van het Optoch Kommittee Zitterd.

Cookieinstellingen