Sanering naftalek duurt mogelijk jaren

27 nov 2013, 7:10 Nieuws
kaaimq8k9hjbgn318bxof9p0i naftalek omwonenden
Dinsdagavond vond in het gemeenschapshuis van Born de tweede informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden van het naftalek langs de Oude Baan bij Born, Graetheide. De avond werd door ongeveer 40 belangstellenden bezocht.
De belangrijkste vragen die bij de omwonenden leven betreffen de ernst van de vervuiling, en dan met name de vervuiling van het grondwater.
naftalek-omwonenden
Tijdens de door de Provincie Limburg georganiseerde bijeenkomst werden de omwonenden geïnformeerd over de resultaten van het grondwater- en bodemonderzoek, de luchtmetingen en de (verdere) aanpak en planning.
Duidelijk werd dat van de meer dan 70 ton weggelekte nafta, ondanks het afgraven van 1000m3 vervuilde aarde - die werd afgevoerd naar een erkende verwerker - ruim meer dan de helft in de bodem is achtergebleven.
De graafwerkzaamheden moesten worden stilgelegd in verband met de veiligheid van het personeel. De afgegraven grond werd vervangen door zand om de stabiliteit van de kanaaldijk niet in gevaar te brengen. Verder werd daaroverheen een biolaag aangebracht om uitdamping van nafta naar de omgeving te voorkomen. De verdere sanering van de bodem gaat mogelijk nog jaren duren.
Daarnaast dient de vervuiling van het grondwater te worden gemonitord, al is die nu nog zeer gering. Vervuild grondwater zal worden opgepompt en kan na zuivering worden geloosd op het riool of mogelijk zelfs het Julianakanaal. De ontwikkeling wat betreft de verspreiding via het grondwater wordt nauwlettend in de gaten gehouden middels peilbuizen en boringen. Vooralsnog is de geconstateerde vervuiling van het grondwater zeer gering en verspreidt zij zich zeer traag met ongeveer 1 meter per week in noord-westelijke richting. Wanneer de gehaltes in het grondwater daartoe aanleiding geven zal een geohydrologisch scherm bij het Julianakanaal in werking worden gesteld.
Luchtmetingen worden alleen nog verricht wanneer er in het vervuilde gebied werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.
Tenslotte werd kort stilgestaan bij de afhandeling van door omwonenden geleden schade en ingediende claims , waarbij men wat de doorlooptijd betreft aangaf afhankelijk te zijn van de snelheid van de verzekeraars.
Na de pauze kwamen de vragen van het publiek los. Enkele kritische vragen betroffen de communicatie door de gemeente en de juistheid van de door de gemeente verstrekte informatie in de eerste uren na het ontstaan van de lekkage. Was de situatie wel zo veilig als de gemeente al snel beweerde? Burgemeester Sjraar Cox gaf aan dat alle opmerkingen en vragen daarover zullen worden meegenomen in de evaluatie en vervolgens zullen worden beantwoord.
Een overzicht van alle tijdens de avond gestelde vragen en de antwoorden daarop wordt binnenkort gepubliceerd op de website .