Sociale partners vrezen 200 euro hogere zorgpremie

De sociale partners maken zich zorgen over hoe het kabinet de langdurige zorg wil gaan financieren. De overheveling van de zorg vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar de reguliere zorg levert mogelijk een tweehonderd euro hogere premie op, zo waarschuwt de Stichting van de Arbeid in een brief aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD).

Het kabinet is van plan voor 4,85 miljard euro aan langdurige zorg, die nu wordt gedekt via de AWBZ, over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet. Volgens de werkgevers en werknemers levert die verschuiving ‘onaanvaardbare en onnodige lastenverschuivingen op’.
Zo zorgt de overheveling voor een loonkostenverhoging voor de werkgevers van 1,6 miljard euro. “Deze toenemende werkgeverslasten vormen een belemmering voor ondernemers om (meer) personeel aan te nemen”, schrijft de stichting aan de minister.
Omdat de AWBZ uit algemene middelen wordt gefinancierd, en de Zorgverzekeringswet vaste premies en een eigen risico kent, zorgt de overheveling bovendien voor een verschuiving van financiering naar draagkracht naar een nominale financiering. Naast de verhoging van de zorgpremie met tweehonderd euro per jaar, levert het namelijk ook een veel hoger eigen risico op, waarschuwen de sociale partners.
Het kabinet heeft tot nu toe een paar honderd miljoen euro uitgetrokken om mensen te compenseren voor de plannen. Dat vinden de werknemers- en werkgeversorganisaties te weinig. Ze willen de langdurige zorg uit de algemene middelen blijven betalen. “Dat kan ook, de Zorgverzekeringswet kent al een rijksbijdrage en die hogen we op”, licht FNV-voorman Ton Heerts toe. Volgens de sociale partners kan dat kostenneutraal.
Het ministerie van Volksgezondheid wil niet inhoudelijk op de brief reageren. “Op de hoogte van de zorgpremie zijn meerdere factoren van invloed. Daar wordt nu goed naar gekeken”, zegt een woordvoerder.
De oppositie in de Tweede Kamer reageert geschrokken op het bericht. SP’er Henk van Gerven noemde de stijging ‘volstrekt onaanvaardbaar’. Linda Voortman (GroenLinks) probeerde woensdagmiddag een debat aan te vragen over de kwestie, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun.
De coalitiepartijen VVD en PvdA blokkeerden een debat. Lea Bouwmeester (PvdA) wees erop dat het kabinet al heeft toegezegd om een brief over de kwestie te sturen. “Zodra de brief er is weten we wat er aan de hand is en kunnen we het er dan over hebben”, zei ze. De politica riep haar collega’s op om ‘mensen niet onnodig angst aan te praten’.
Door: Novum 
Cookieinstellingen