Milieudag basisscholieren op milieupark Born

Woensdag werd op het milieupark in Born een milieudag voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit Grevenbicht, Limbricht en Born gehouden. 

De kinderen kregen daar allerlei leerzame informatie over milieu en natuur aangeboden. Het IVN was aanwezig om het een en ander over de natuur in de eigen omgeving te vertellen, bijvoorbeeld over de planten en de vogels in de tuin. En elke leerling mocht een nestkastje timmeren dat thuis kan worden opgehangen aan een buitenmuur of aan een boom. “Met een beetje geluk heb je er dan een familie meesjes in zitten.”
uvq6c5qgevxn0555oihft0o1c
Kuikentjes van het mergellandhoen
Het mergellandhoen, een echte oerkip die ijzersterk is en bijna nooit ziek wordt, kreeg er ook de nodige aandacht. De fokkers vertelden dat zij verwachten dit jaar 800 mergellandhoenders aan de populatie toe te kunnen voegen, vorig jaar waren er dat 500.
mrmgvayavhm1v8n07ely2wlfs
Over de eikenprocessierups

Ook de eikenprocessierups kreeg veel aandacht. Een gepensioneerd werknemer van de gemeente, die een absolute expert is op het gebied van de elk jaar voor veel overlast zorgende rups, beschreef de verschillende fasen die het insect op weg naar zijn ontwikkeling tot nachtvlinder doorloopt en op welke manier de rupsen kunnen worden bestreden.
q84m8nkwsjkch36bvxh5xyful
Over afval scheiden
En omdat de milieudag op het milieupark plaats vond was er natuurlijk ook aandacht voor de verschillende soorten afval, en waarom het zo belangrijk is om afval naar soort gescheiden aan te bieden.
sa5n4w8vij6pt08gh6gnj65ka
Illegaal gedumpt afval …
Daarnaast werd de opbrengst getoond van een ochtend speuren naar illegaal gestort afval. Deze ochtend waren dat een dertiental zakken (het record staat op 87 op een dag!). Elke zak wordt bij aantreffen gestickerd en voorzien van informatie over vindplaats, datum en tijd. Later wordt dan de inhoud onderzocht, en in meer dan de helft van de gevallen wordt er wel een spoor gevonden dat leidt naar degene die het afval illegaal heeft gedumpt. Die kan dan vervolgens een rekening (vanaf 144 euro) verwachten voor het ophalen en het opruimen van het afval. 
Het was de 21e keer dat de milieudag in Born werd georganiseerd.
Cookieinstellingen