Sanderbout beschermd gemeentelijk stads- of dorpsgezicht

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het college van B&W is voornemens de voormalige mijnkolonie Sanderbout aan te wijzen tot beschermd gemeentelijk stads- of dorpsgezicht. Deze aanwijzing draagt bij aan het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed en een versterking van de ruimtelijke kwaliteit en het woonklimaat. 

Behoud arbeidershistorie 
“Er is een lange voorbereidingstijd geweest, zegt wethouder Ruud Guyt (monumenten), maar het resultaat is meer dan de moeite waard. Met de aanwijzing wordt een stuk arbeidershistorie voor de toekomst veiliggesteld.”
Volgens de wethouder is een aantal panden er bouwtechnisch zodanig aan toe dat ze moeten worden afgebroken en herbouwd. In die gevallen zal het oorspronkelijk aanzien van de de gesloopte panden volledig worden hersteld.
Bijzonderheden Sanderbout
Sanderbout is gebouwd volgens de filosofie van een tuindorp. Een tuindorp was bedoeld om verbetering te brengen in de huisvesting en levensomstandigheden van fabrieksarbeiders in de 19e eeuw. Kenmerkend voor een tuindorp is de ruim opgezette verkaveling met gebogen straatpatronen, pleinen en groenstroken. Uitgangspunt was het creëren van een afgeronde buurtstructuur met een uitgesproken anti-stedelijk karakter. 
Van het oorspronkelijke tuindorp Sanderbout-Kleindorp is alleen de tweede fase (1926-1927) van architect Jac. Beurskens bewaard gebleven. Samen met het omliggende groen en het  stratenpatroon vormt dit deel van Sanderbout het enige gaaf bewaarde voorbeeld van een arbeiderswijk volgens de opzet van een tuindorp. Dit deel maakt Sanderbout voor Sittard-Geleen tot een uniek geheel.
Straten
Het aanwijzigingsverzoek heeft betrekking op het nog overgebleven oude gedeelte van Sanderbout met de volgende straten en huisnummers:
• Ericastraat 2 t/m 22 en 24 t/m74 (even huisnummers)
• Irisstraat 1 t/m 31 (oneven huisnummers) en 2 t/m 18 (even huisnummers)
• Leliestraat 1 t/m 53 (oneven huisnummers) en 2 t/m 56 (even huisnummers)
• Resedastraat 1 t/m 47 (oneven huisnummers) en 2 t/m 32 (even huisnummers)
• Veestraat 9 t/m 101 (oneven huisnummers).
Naast deze straten zijn ook woonhuizen, andere gebouwen en karakteristieke structuurbepalende elementen op erven (monumentale bomen en hagen), aangewezen als beschermd. De bescherming zal worden opgenomen in het bestemmingsplan.
Het voornemen tot aanwijzing ligt vanaf 3 april zes  weken ter inzage. Hierna volgt de definitieve besluitvorming
Cookieinstellingen