Bodemsanering naftalek Born langdurige geschiedenis

Foto:

Tijdens een door de provincie belegde bewonersbijeenkomst in het gemeenschapshuis in Born afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de sanering van de vervuilde bodem vele jaren in beslag zal nemen.

Er is na dichting van het lek, dat op 6 augustus 2013 bij grondboringen ontstond, weliswaar veel grond afgegraven, maar naar schatting zit er nog 35 ton nafta in de bodem. Uit peilingen door Arcadis, dat een plan van aanpak voor de sanering maakt, is gebleken dat de nafta op sommige plekken tot wel 14 meter diep de bodem is ingedrongen. 
Tot die diepte afgraven is niet mogelijk omdat daardoor de stabiliteit van de dijk van het aangrenzende Julianakanaal in gevaar komt.
In de afgelopen periode heeft een afweging van saneringsvarianten voor de verwijdering van de bodemverontreiniging plaatsgevonden. Daarbij zijn verschillende belangen, zoals veiligheid, eindresultaat, overlast en hinder voor de omgeving en saneringskosten, tegen elkaar afgezet. Dit heeft geleid tot een voorkeursvariant, die in een eerdere bijeenkomst al kort werd toegelicht.
Daarbij wordt geen grond afgegraven, maar wordt door lucht diep de bodem in te persen en vervolgens weer uit andere lagen te onttrekken de vervuiling  aangepakt. Verwacht wordt dat de vervuiling daarmee voor 97% kan worden opgelost. Dat proces neemt naar schatting tot zeven jaar tijd in beslag.
 De verspreiding van de vervuiling via het grondwater is sinds het ontstaan van het lek door regelmatige bemonstering van het grondwater op diverse locaties in de gaten gehouden. Sinds twee weken zijn er nu grondwaterpompen ingeschakeld die moeten voorkomen dat het vervuilde grondwater zich verspreiden kan.
Tijdens de informatiebijeenkomst bleek dat een paar dagen eerder de stroomkabels van de pompen waren gestolen. De pompen worden zo spoedig mogelijk weer ingeschakeld.
Cookieinstellingen