Pestgedrag in bejaardentehuis ondergeschoven kindje

Zaterdag is het de dag tegen pesten. Er wordt deze week al stilgestaan bij pesten, en met name cyberpesten op scholen. Pesten is echter niet iets wat zich alleen onder kinderen afspeelt. Pesters kunnen je letterlijk achtervolgen tot in het bejaardentehuis.

Elke van Wageningen, persvoorlichtster van het Ouderenfonds, erkent de problemen aan Nieuws.nl. “Hoe ouderen gepest worden varieert van expres een stoel bezet houden tot opzettelijk met een rollator tegen iemand aan rijden. Ouderen zien het vaak als iets onschuldigs als het hen overkomt, maar willen het ook niet toegeven uit schaamte.” 
Ouderen raken geïsoleerd
Hoewel ouderen het niet altijd willen toegeven zijn de gevolgen van het pesten ernstig. “Mensen durven hun kamer niet meer uit en doen niet meer mee met activiteiten. Dit leidt tot isolatie en een verhoogd risico op het ontwikkelen van ziektes. 
Vaak zijn deze ouderen als kind ook al gepest. “Als ouderen naar een verzorgingstehuis gaan in hun oude woonplaats is de kans groot dat ze weer oog in oog komen te staan met hun vroegere pesters. Het pesten gaat dan weer gewoon door.” 
Pesten kinderachtig? 
De percentage ouderen dat gepest wordt is vergelijkbaar met dat bij kinderen. “Het blijft een groot probleem,” aldus Van Wageningen, “Het onderwerp is moeilijk bespreekbaar en personeel weet vaak niet hoe ze ermee om moeten gaan of hoe ze het pestgedrag herkennen.” 
pestenonderouderenhqnationaalouderenfonds
Pesten onder ouderen is een lastig onderwerp maar het Ouderenfonds zet zich in om het onderwerp bespreekbaar te maken. “We zijn een pestplatform gestart, trainen hulpverleners in het herkennen van pestgedrag en proberen nieuwe ouderen beter te laten integreren binnen de bestaande groep. Daarnaast zijn we begonnen met het proefdraaien van een theatervoorstelling voor ouderen om pesten bespreekbaar te maken.” 
Cyberpesten onder ouderen
Het pestgedrag in bejaardentehuizen komt niet veel naar buiten. Er is daarom ook niet veel onderzoek naar gedaan. Dus of cyberpesten ook onder ouderen voorkomt kan Van Wageningen niet zeggen. Het zou echter prima kunnen aangezien ouderen in dezer dagen ook allemaal een mobiele telefoon, tablet en Facebook hebben. 
Door Djoeke Velders
Cookieinstellingen