Stijging aantal chemiestudenten valt op

Foto:

Het aantal chemiestudenten in Nederland stijgt opvallend snel, zo vindt de Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). In de afgelopen vijf jaar zijn het aantal universitaire studenten met twintig procent toegenomen. Op de hogeschool steeg de instroom zelfs met vierendertig procent.

De Telegraaf trok na het lezen van het bericht van de VNCI wel erg snel conclusies. De krant ziet een verband tussen de spectaculaire stijging en de hitserie Breaking Bad. De terminale scheikundeleraar Walter White gaat in die serie meth maken om zijn familie achter te laten met een groot geldbedrag. Dankzij zijn achtergrond produceert hij de beste meth ter wereld. Dit zou volgens de Telegraaf de oorzaak zijn van de plotselinge populariteit van chemie-opleidingen. 
Studiefinanciering en inspanningen van chemiebedrijven
De chemiebedrijven DSM en Sabic spannen zich de laatste jaren actief in om meer jongeren te interesseren voor de chemie. Maar ook de verhoging van de studiebeurs voor chemiestudenten speelt een rol, zo denkt de VNCI. Chemiestudenten kunnen tot 500 euro extra krijgen op hun maandelijkse basisbeurs als zij voor een opleiding in de chemie kiezen. Daarnaast wordt de aansluiting tussen studie en de arbeidsmarkt steeds beter. 
De grootste stijging van maar liefst 97 procent is te zien op de multidisciplinaire opleiding Advanced Technology aan de Universiteit Twente. Life Science and Technology aan de TU Delft/Universiteit Leiden volgt Twente op de voet met een stijging van 95 procent in de afgelopen vijf jaar. 
Tekorten in chemiebranche
Of Walter White, de extra studiefinanciering of de inspanning van de grote chemische concerns de oorzaak is van het toegenomen aantal studenten, de VNCI is blij met de populariteit van de studies. Er studeerden eerder maar 300 studenten per jaar af in deze branche. Dit zorgt voor een snelle vergrijzing in de branche en een tekort aan specialisten. Nu denkt het VNCI dat er dit jaar alleen al ruim 4500 studenten gaan beginnen aan een chemiegerelateerde studie. 
Cookieinstellingen