College wil investeringsbijdrage voor QCP

Het college van B&W heeft een voorstel bij de gemeenteraad ingediend naar aanleiding van de vestiging van Quality Circular Polymers (QCP) op Chemelot.

Het college vindt de vestiging van startend bedrijf QCP op Chemelot van economisch en publiek belang en stelt voor om een investeringsbijdrage van 400.000 euro beschikbaar te stellen ten behoeve van de vestiging van deze nieuwe bedrijvigheid op Chemelot. Ook de Provincie zal een investeringsbijdrage van 400.000 euro doen. Verder vraagt het college de raad om in te stemmen met een gemeentegarantie van 600.000 euro.
Het bedrijf QCP recycleert op grote schaal plasticafval van consumenten en producenten tot nieuwe hoogwaardige grondstof voor de productie van Polyetheen (PE) en Polypropeen (PP). Zowel de recyclage methode als het feit dat het bedrijf van afval opnieuw hoogwaardige grondstoffen maakt is nieuw. In de regel wordt plastic namelijk gerecyceld voor laagwaardigere toepassingen (vuilniszakken, verkeerspaaltjes e.d.). 
Het bedrijf heeft aan zowel de Provincie Limburg, het LIOF, het Rijk en aan de gemeente Sittard-Geleen medewerking en ondersteuning gevraagd voor de vestiging in Sittard-Geleen. De vestiging van QCP op het Chemelot Industrial Park levert in eerste instantie 100 directe arbeidplaatsen op. Dat aantal kan doorgroeien naar 180. Verder worden er zo’n 200 indirecte arbeidsplaatsen gecreëerd.
Ongeveer driekwart van de directe banen vraagt om werknemers met een lager of middelbaar opleidingsniveau, een kwart vereist personeel met een hoger of academisch niveau. De banen die gepaard gaan met de investering zijn niet inbegrepen in het aantal van 400. 
De gemeente wil met QCP afspraken maken over de instroom van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het voorstel van B&W wordt in de raadsvergadering van 5 juni besproken.
Cookieinstellingen