Alleen voor goedwillenden: gespreid betalen verkeersboetes

Foto: Silver Spoon [CC-BY-SA-3.0]

Mensen die problemen hebben met het in een keer betalen van een verkeersboete krijgen meer mogelijkheden om het boetebedrag in meerdere termijnen te betalen.

Om voor die extra mogelijkheden voor gespreid betalen in aanmerking te komen moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Allereerst moet duidelijk zijn dat degene aan wie de boete is opgelegd bereid is om te betalen, maar dat niet kan. Verder moet duidelijk zijn dat de inzet van dwangmiddelen (zoals gijzeling) om de betaling af te dwingen zou leiden tot evident onredelijke situaties. 
Gespreide betaling van verkeersboetes is nu alleen nog maar mogelijk in gevallen waarbij sprake is van ernstige schuldenproblematiek en (vrijwel altijd) in combinatie met een strafrechtelijke boete. Dat schrijven minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag aan de Tweede Kamer. 
De verruiming van gespreide betaling van verkeersboetes draagt bij aan een zo snel en volledig mogelijke betaling van de boete en voorkomt daarmee de inzet van dure dwangmiddelen. Met deze maatregelen komen de bewindslieden ook tegemoet aan de wens van onder andere de Tweede Kamer en de Nationale Ombudsman om aandacht te hebben voor evident onredelijke situaties bij de inning van verkeersboetes.
In 2013 zijn namens het Openbaar Ministerie (OM) ongeveer 16.500 betalingsregelingen getroffen voor verkeersboetes. Voor het verruimen van de mogelijkheden voor een regeling in evident onredelijke situaties moeten nog criteria worden vastgesteld. Hierbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan personen die te maken hebben met een samenloop van problemen. De voorziening wordt nog in 2014 doorgevoerd.
Cookieinstellingen