Hardere aanpak drugsgebruik in het verkeer

Verkeersdeelnemers die een combinatie van verschillende drugs, of van drugs en alcohol, gebruiken nemen een groot risico. Hun gedrag doet de kans op ongevallen met ernstig of dodelijk letsel sterk toenemen.

Daarom heeft de Tweede Kamer dinsdag met een ruime meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dat het mogelijk maakt automobilisten, motorrijders en bromfietsers harder aan te pakken die door drugsgebruik een risico vormen voor de verkeersveiligheid.
Voor gecombineerd gebruik van meerdere drugs of alcohol en drugs geldt een nullimiet. Bij gebruik van één drug volstaan de zogeheten gedragsgerelateerde grenswaarden. Bij gebruik van alleen alcohol gelden de huidige grenswaarden: 0,2 promille voor de beginnende bestuurder en 0,5 promille voor de ervaren bestuurder.
Drugsgebruik in het verkeer kan sneller worden opgespoord. Politieagenten kunnen straks automobilisten, motorrijders en bromfietsers verplichten mee te werken aan het afnemen van speeksel met behulp van een zogeheten speekseltester. Die stelt vrij eenvoudig vast of iemand drugs heeft gebruikt. De analyse van het door een arts of verpleegkundige afgenomen bloed geeft aan hoeveel er is gebruikt en blijft als bewijsmiddel gelden.
Cookieinstellingen