VDL-Nedcar: Head out on the highway!

Foto:

Bijna tweeëneenhalf jaar geleden zag de hemel boven NedCar in Born inktzwart. Mitsubishi had begin februari 2012 te kennen gegeven de productie van auto’s in de fabriek in Born te zullen staken. 

Daarmee stond de werkgelegenheid van 1500 mensen op het spel, zonder de negatieve spin-off daarvan bij toeleveringsbedrijven en middenstand mee te tellen. Bijna niemand gaf nog een cent voor de overlevingskansen van NedCar.
Henk van Rees, de inmiddels gepensioneerde vakbondsman, sprong in de bres voor het personeel en mobiliseerde de nationale, provinciale en gemeentelijke overheid om er samen met de bonden en NedCar alles aan te doen om deze parel van de maakindustrie voor Nederland te behouden. En met succes!
Er werd actief gezocht naar overnamekandidaten, en dat resulteerde in belangstelling van VDL. Het (familie)bedrijf wil in Born vanaf medio 2014 voor BMW (ook een familiebedrijf) één of meer Mini-modellen gaan bouwen. 
Morgen, 17 juli, is een historische dag, want dan rolt – volgens planning – de eerste Mini in Born van de band. De officiële opening van VDL-Nedcar wordt verricht door koning Willem-Alexander.
In november 2012 rolde in Born de laatste Mitsubishi van de band. Daarna werd de oude productielijn afgebroken en vervangen door een gloednieuwe voor de productie van de Mini hatchback. Inmiddels is bekend geworden dat er nog een tweede model van Mini in Born gebouwd gaat worden.  Dat levert weer extra werkgelegenheid op. Toen Mitsubishi ermee stopte werkten er 1500 mensen in de fabriek Born. Eind dit jaar zijn dat er al 2100 en verwacht wordt dat dat aantal zal doorgroeien naar 3000. 
Cookieinstellingen