Eénderde Limburgers moet afvallen

Foto:

Ongezond eten, te weinig bewegen: 355.000 Limburgers zijn te zwaar en daarmee loopt Limburg landelijk gezien uit de pas. Om daar iets aan te doen lanceert de provincie een aanvalsplan tegen overgewicht.

Gedeputeerde Peter van Dijk wil daarom dat heel Limburg binnen nu en twee jaar actief bezig is met de aanpak van overgewicht. Dat is nodig, want van alle Limburgers is eenderde te zwaar. Dit blijkt uit het aanvalsplan overgewicht, dat gedeputeerde Peter van Dijk van Zorg en Welzijn vandaag lanceert om Limburgers door een prevenieve aanpak op een gezonder gewicht te krijgen. De Provincie trekt daarvoor bijna een miljoen euro uit.
“Cijfers tonen aan dat ingrijpen niet langer kan worden uitgesteld,” zegt Van Dijk. Steeds meer Limburgers lijden onder hun overgewicht, krijgen suikerziekte of hartproblemen. Ook bij Limburgse kinderen is overgewicht en obesitas sterk toegenomen.
Zijn aanvalsplan overgewicht bevat een uitvoeringsprogramma. Dat is een leidraad voor gemeenten om het plan handen en voeten te geven. Want Van Dijk wil dat alle 33 gemeenten er serieus werk van gaan maken op lokaal niveau. Het accent ligt bij de jeugd en de opvoeders. Niet alleen ouders, maar ook onderwijzers en leraren evenals de professionals in de zorg. Vooral de steden in Zuid-Limburg, waar het probleem het grootst is, moeten nu aan de slag. Gemeenten kunnen rekenen op financiële steun van de provincie bij de uitvoering.
Enkele gemeenten zijn al begonnen. Koploper is Roermond. Die gemeente is al een jaar bezig met het landelijke programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Onder de paraplu van de gemeente wordt samengewerkt met scholen, buurtsupers, sportclubs, huisartsen en woningcorporaties om gezonder te eten en meer te bewegen. Brunssum en Maastricht hebben zich hier afgelopen voorjaar bij aangesloten en nu zijn ook zeven Noord-Limburgse gemeenten hiermee aan de slag. 
De Provincie gaat onder andere de Maastricht Health Campus, GGD, Greenport Venlo, Limburgs drinkwatermaatschappij WML, zorgverzekeraar CZ en huisartsenorganisaties actief betrekken om de gemeenten te helpen. “Ik ben er van overtuigd dat – als iedereen meedoet – we binnen enkele jaren onder de landelijk gemiddelde overgewichtscijfers duiken  en Limburg een stuk gezonder wordt,” aldus Gedeputeerde Van Dijk.
Cookieinstellingen