Zondag 9 november Klaproosdag

Foto:

De Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard, in de volksmond beter bekend als het klaprooscomité, is een burgerinitiatief dat sedert 1946 jaarlijks herdenkingsplechtigheden organiseert ter ere van de in de periode november 1944 tot maart 1945 in de omgeving van Sittard gesneuvelde en daar begraven Britse militairen. 

Dit jaar vindt deze herdenking plaats op zondag 9 november. De herdenking begint om 10:00 uur met een tweetalige oecumenische dienst in de St. Petruskerk te Sittard. Voorgangers zijn de Rooms-Katholieke Deken Wilbert van Rens, de Anglicaanse Dominee Francis Noordanus en de Protestantse Dominee Joachim Stegink. De dienst wordt muzikaal opgeluisterd door de Philharmonie Sittard, het Sint Petruskoor, leden van de Coriovallum Pipe Band en trompettiste Karin Colaris. Aansluitend op de dienst vindt om 13:00 uur op het War Cemetery in Ophoven een ceremoniële kranslegging plaats. De herdenking maakt nog elk jaar grote indruk op de vele bezoekers.
De stichting maakt het jaarlijks mogelijk voor familieleden van één van de gesneuvelde soldaten om deze dag bij te wonen en het graf van hun familielid te bezoeken. Dit jaar valt de eer te beurt aan familie van Private Edward Steadman, die op 38-jarige leeftijd op 8 december 1944 in onze regio gesneuveld is. Zijn jongste zoon en dochter zullen met hun partners bij de herdenking aanwezig zijn. Edward Steadman was geboren in 1906 in Londen en gehuwd met mevrouw Grace E. Goakes. Zij woonden met hun 2 dochters en 2 zonen in Chatteris, Cambridgeshire. Hij diende bij een infanterie-bataljon van The Queen’s Royal Regiment (West Surrey) en is begraven in graf A16 op de Algemene Begraafplaats te Sittard.
Andere activiteiten
In 2014 heeft de stichting middels bijna 20 presentaties op 3 middelbare scholengemeenschappen oorlog, bevrijding en herdenking onder de aandacht van honderden scholieren gebracht en de ermee samenhangende maatschappelijke waarden zoals vrede, veiligheid en vrijheid.
Een groep middelbare scholieren zal ook de herdenkingsdienst bijwonen en namens de jeugd van Sittard-Geleen een krans leggen op het oorlogskerkhof.
Op vrijdag 7 november (14:00 uur, Born en Grevenbicht) en zaterdag 8 november (11:00 uur, Algemene Begraafplaats Sittard) vinden er herdenkingsplechtigheden plaats ter ere van de daar begraven Britse soldaten.
Cookieinstellingen