Orgaanbesparende chirurgie bij maagkanker

Dankzij toepassing van een Japanse operatietechniek bij patiënten met maagkanker kan met dezelfde veiligheid worden volstaan om slechts dertig procent van de maag weg te nemen in plaats van tachtig procent, zoals tot nu toe gebeurde.

De techniek is onlangs met succes voor het eerst toegepast door specialisten van de Maatschap Heelkunde Zuid-Limburg in Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. De patiënt verliet na drie dagen in goede conditie het ziekenhuis. De techniek wordt door artsen in Japan al langer toegepast. 
Maagkankercentrum Limburg
In Limburg zijn sinds enige jaren de hoogcomplexe operaties die slechts weinig worden uitgevoerd (hoogcomplexe, laag volume operaties), verdeeld tussen de samenwerkende ziekenhuizen (academisch ziekenhuis Maastricht, VieCurie Venlo, Laurentius Ziekenhuis Roermond, Atrium Medisch Centrum Heerlen en Orbis Medisch Centrum). OMC heeft binnen deze samenwerking een regionale functie voor de chirurgische behandeling van maagkanker. Het is daarmee het eerste regionale maagkankercentrum in Nederland. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de verdeling van deze zorg over diverse centra, de uitkomsten voor dit type operaties kan verbeteren. De focus in één centrum op deze hoogcomplexe operaties, en de grotere aantallen daarvan per jaar, maakt dat er sneller innovatieve technieken worden toegepast. 
Laparoscopie
Vroeger werden deze maagoperaties middels de klassieke ‘open’ operaties gedaan. Bij de huidige techniek, die van de laparoscopie (‘kijkoperaties’) herstellen patiënten sneller, hebben minder pijn en verblijven korter in het ziekenhuis. Dankzij de regionale samenwerking zijn er al eerder laparoscopische operatietechnieken voor maagkanker geïntroduceerd in OMC. 
Kwaliteit van leven
De Maatschap Heelkunde Zuid-Limburg heeft geïnvesteerd in ontwikkeling van deze technieken door een van haar chirurgen, dr. Jan Stoot, voor een studiereis naar Japan te sturen. In het Cancer Institute Hospital in Tokyo worden grote aantallen patiënten met een vroeg stadium van maagkanker (stadium I) geopereerd. Voor dit in Nederland weinig voorkomende stadium zijn speciale operatietechnieken, die in Europa minder bekend zijn, zoals de maagbesparende operatie. Het grote voordeel van deze technieken is dat ze dezelfde hoeveelheid lymfklieren meenemen, maar veel meer van de maag besparen. Dit verschil kan oplopen tot 50%. Dat betekent voor de patiënt een behoud van goede vertering en dus een betere kwaliteit van leven, zonder meer risico te lopen. Voor zover bekend zijn deze laparoscopische operatietechnieken nog niet verder toegepast in Nederland. 
Cookieinstellingen