Proef: zonnepanelen op geluidsschermen

De Provincie Limburg start met een proef om zonnepanelen toe te passen op geluidsschermen langs de weg. Zo wordt geluidshinder bestreden en wordt tegelijkertijd hernieuwbare energie opgewekt.

Een innovatieve combinatie mag het worden genoemd: milieuwinst plus het opwekken van hernieuwbare energie verenigen met wegaanleg en -beheer. De proef vindt plaats aan de provinciale weg N281 (stadsautobaan Heerlen). 
De opgewekte energie kan tot wel 30 huishoudens jaarlijks van elektriciteit voorzien. “Met dit initiatief komen we bovendien tegemoet aan de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030, waarin sprake moet zijn van minimaal 27 procent opwekking van hernieuwbare energie op EU-niveau. We verwachten dat duurzame energieopwekking in combinatie met onze infrastructuur in de toekomst steeds vaker wordt toegepast”, stelt gedeputeerde Erik Koppe.
Na een eerdere haalbaarheidsstudie is de N281 (stadsautobaan Heerlen) aangemerkt als geschikte locatie voor deze proef. Primair is eerst gezocht naar locaties waar sprake is van een geluidsprobleem en de noodzaak voor een geluidsscherm. Als aan deze twee criteria wordt voldaan dan geldt nog een derde voorwaarde, namelijk dat de locatie qua oriëntatie geschikt is voor zonnepanelen.
 
Naast de energieopbrengst die varieert van 0,05 tot 0,15 euro per kWh is nadrukkelijk ook sprake van maatschappelijke winst, in ieder geval in de vorm van reductie van CO2-uitstoot en geluidsreductie die bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving. Gedurende dit proefproject wordt gemonitord wat de kosten en de baten zijn, de gevolgen voor beheer- en onderhoud én de mogelijkheden voor toepassingen voor andere locaties.
Cookieinstellingen