Munstergeleen herdenkt 122e sterfdag Pater Karel

Kapel pater Karel in Munstergeleen
Kapel pater Karel in Munstergeleen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Maandag 5 januari 2015 herdenkt Munstergeleen de 122e sterfdag van de Heilige pater Karel Houben (1821-1893). Op deze officiële feestdag, aan het begin van het nieuwe kalenderjaar, wordt Pater Karel in zijn geboortedorp steeds bijzonder geëerd.

Om 19:00 uur is er een Pontificale Hoogmis in de Pancratiuskerk. Na afloop volgt een kaarsenprocessie en bidtocht naar het geboortehuis van Pater Karel en de kapel, alwaar ook de relieken worden vereerd.

“Tijdens zijn leven en zeer zeker na zijn sterven is Pater Karel voor ontelbaren een voorspreker geweest bij Onze Lieve Heer, door gebedsverhoringen en daadwerkelijke genezingen. Reden te meer om deze hemelse geboortedag te blijven herdenken”, onderstreept de Munstergeleense pastoor Harry Broers.

Ook dit jaar reist hoog kerkelijk bezoek af naar het Sittard-Geleense kerkdorp. Zo is dit jaar de Apostolisch Nuntius (vertegenwoordiger van Paus Franciscus in Nederland) Mgr. Dr. André Dupuy uit Den Haag in Munstergeleen te gast. Hij zal als gastcelebrant en predikant in de Hoogmis celebreren. Mgr. Dupuy werkte op de nuntiaturen in Venezuela, Tanzania, Nederland, Libanon, Iran, Ierland en bij de permanente vertegenwoordiging van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties.

Pater Mark-Robin Hoogland vertegenwoordigt als Provinciaal de Nederlandse provincie van de orde Passionisten. Pater Karel was een Passionist. Daarnaast celebreren uiteraard de Munstergeleense pastoor Harry Broers en Martin de Korte, de pater Passionist van de Pater Karel Kapel en enkele priesters uit de regio.

Fanfare Juliana en het kerkelijk zangkoor St. Caecilia zullen dit alles muzikaal opluisteren, terwijl ook vrijwilligers uit de buurten, het Gilde Mot en de Oud Prinsen hun diensten aanbieden. Na afloop van de mis van 19:00 uur vindt de kaarsenprocessies naar de Pater Karelkapel plaats alwaar ook de relieken worden vereerd.

Na afloop biedt het bestuur van de stichting Pater Carolus Houben in de tuin van de kapel alle pelgrims een warm opkikkertje aan in de vorm van warme chocomel of glühwein. Pastoor Broers roept de inwoners van Munstergeleen op om rondom deze dagen de Pater Karel vlag uit te hangen. “Dit geeft een stuk extra sfeer aan ons dorp, en we roepen bij elkaar de herinnering aan Pater Karel opnieuw tot leven”, aldus de parochieherder.

Cookieinstellingen