Oliebol of oliebal?

Foto: CC0 via Pixabay

Oneetbaar. Gefrituurd karton smaakt beter. Kleffe bal. Weinig vleiende bewoordingen voor een viertal Limburgse oliebollen.

De kritieken zijn te lezen in de AD oliebollentest 2014, die het landelijke dagblad maandag publiceerde. Op de ranglijst van de in totaal 159 door de AD-jury beoordeelde oliebollenbakkers scoren de – slechts vier bezochte – Limburgse bollenbakkers allerbelabberdst met een 106e, 130e, 150e en 156e plaats.

Of de jury na al die 159 tests blijvende schade aan de gezondheid heeft opgelopen is niet bekend. Wel was er een enkel geval van diarree, zo valt in de verslagen op de AD-site te lezen.

Vroeger kwam de beste oliebol nog weleens uit Limburg. Dit jaar dus ‘beslist’ niet. Wie een door het AD tot beste oliebol van het land verkozen exemplaar wil nuttigen moet daarvoor naar bakkerij Brokking, helemaal in IJsselstein bij Utrecht.

Wie liever zelf oliebollen wil bakken en nog op zoek is naar een goed oliebollenrecept ziet zich op Google met een keuzeprobleem geconfronteerd: de zoekterm oliebollenrecept levert ruim 380.000 hits op. Succes ermee! Wel nog een verzoekje van het Waterschap: breng afgewerkte frituurolie naar het milieupark of naar de verzamelpunten bij de supermarkten en spoel het niet door het riool, want het kost erg veel moeite en geld om de olievervuiling weer uit het water te krijgen.

Cookieinstellingen