Marottekapel viert 6×11-jarig jubileum

De Marottekapel
De Marottekapel
Foto: Ton Dirkx

Op 24 november 2014 was het 66 jaar geleden, dat in het zaaltje van het voormalige hotel De Zwaan door toenmalig vorst Marot Wil Heuts de Marottekapel werd geïnstalleerd als hofkapel van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd.

De muzikanten kwamen destijds allemaal uit de Philharmonie. Dit gedenkwaardig feit blijft niet onopgemerkt. Het jubileum wordt gevierd op zaterdag 10 januari 2015 in het St. Joep lokaal aan het Kloosterplein.

Visitekaartje
De Marottekapel is nog steeds het muzikale visitekaartje van De Marotte. Door de vele (inter)nationale contacten van De Marotte, vooral in het verleden, heeft de kapel op menige zitting of ander representatieve bijeenkomst de show gestolen, zoals in Amsterdam, Heidelberg, Keulen (o.a. op Rosenmontag 1973) en zelfs in paleis Soestdijk in 1953. Onder leiding van Chrit Pfennings, als professor Patchenini, bracht de kapel, op humoristische manier, het stuk “Dichter und Bauer” met als toehoorders Koningin Juliana, Prins Bernhard en de vier prinsessen.

In het recente verleden is de kapel twee keer te gast geweest, bij de Musikverein Leimnau aan de Bodensee, terwijl in 2002 en 2003 reizen werden gemaakt naar Mallorca. De Marottekapel speelt uiteraard op alle officiële manifestaties van De Marotte. Vanaf de uitroeping van de stadsprins tot het finale sjpektakel in de schouwburg. Behalve met carnaval, is de Marottekapel ook vaak te beluisteren tijdens eucharistievieringen in zowel de Sint Petruskerk, de Michielskerk en de Basiliek.

In 1963 was Opgenoort de muzikale leider van de kapel. Na het stoppen van muzikaal leider Bèr Eijkenboom in 1992, is de muzikale leiding van de Marottekapel jarenlang in handen geweest van Hugo Kamps. Na enkele dirigentenwisselingen, Herman Raadschelders, Math Vroemen en Erik Bressers, zwaait sinds 2007 Jan Hüngens uit Munstergeleen de dirigeerstok.

Een hoogtepunt van dit jubileumjaar is dat de kapel na lange tijd weer te horen is op de jaarlijkse Marotte cd. Speciaal hiervoor arrangeerde Reinhard Wind een jubileummedley van allemaal bekende Sittardse carnavalsschlagers.

Feestprogramma
Het feestprogramma van zaterdag 10 januari 2015: om 18:00 uur een Eucharistieviering in de Sint Petruskerk met medewerking van de Hofzèngesj uit Overhoven en een koperensemble van harmonie Sint Joseph. Hierna van 20:11 – 21:11 uur receptie in het Sint Joeplokaal en vanaf 21:11 uur een feestavond met Sittardse artiesten.

Cookieinstellingen