Burgerhart zoekt altijd vrijwilligers

Het project Burgerhart is altijd op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor een hogere ‘hartveiligheid’ binnen de gemeente.

Binnen het project Burgerhart is de gemeente opgedeeld in 39 cirkels met een doorsnee van 600 meter. In bijna elke cirkel is – na werving van een 25-tal vrijwilligers – een AED opgehangen in de welbekende groene kast.

Als iemand in de stad een hartstilstand krijgt wordt 112 gebeld. Door de meldkamer worden vervolgens vrijwilligers die zich binnen de betreffende cirkel hebben opgegeven voor het project naar het slachtoffer gestuurd om te gaan reanimeren. Andere vrijwilligers worden erop uitgestuurd om een AED te gaan halen in een van de kasten in de stad en daarmee naar het slachtoffer te gaan. Zo wordt kostbare tijd gewonnen en maakt een slachtoffer van een hartstilstand meer kans op overleving. Zodra professionele hulpverlening is gearriveerd neemt die de patiënt over.

Twee cirkels in de stad tellen op dit moment nog onvoldoende vrijwilligers. Dat zijn Stadbroek in Sittard, waar op dit moment 8 vrijwilligers voor zijn en Geleen Zuid-West, waar ng maar 5 vrijwilligers voor zijn.

Iedereen kan in het project Burgerhart vrijwilliger worden. Daarbij gebied de eerlijkheid wel te zeggen dat vrijwilligers die een oproep krijgen geconfronteerd worden met een heftige situatie. De gemeente heeft dan ook de nazorg van zo’n reanimatie geregeld. Deelnemers krijgen de reanimatielessen van de gemeente voorgoed en ontvangen na de cursus een reanimatiediploma. Dat geld ook voor de periodieke herhalingslessen.

» meer informatie over project Burgerhart
» Burgerhart op Facebook

Cookieinstellingen