Oplettende burger waakt over eigen buurt

Foto: Sittard-Geleen

In de gemeente Echt-Susteren zijn ze er al langer en Sittard-Geleen begint er nu ook mee: buurtpreventieteams.

Buurtpreventieteams bestaan uit mensen die bewust en herkenbaar willen bijdragen aan de veiligheid en de leefbaarheid van de eigen buurt. De inzet van buurtpreventieteams vergroot de saamhorigheid en de sociale betrokkenheid van burgers onderling. Criminaliteit en overlast dalen. Bewoners, politie, gemeente en andere partners werken hierin samen.

Buurtpreventieteams lopen, gekleed in een jas waaraan ze herkenbaar zijn, in groepjes van twee door hun buurt en letten op van alles en nog wat. Dat kan variëren van volle straatvuilnisbakken en zwerfvuil, niet functionerende straatverlichting, fout geparkeerde auto’s en overlast van hangjongeren tot controle van schuurdeurtjes en het attenderen van mensen op openstaande ramen om inbraak te voorkomen. Ze noteren kentekens van verdachte voertuigen en geven die door aan de politie. Behalve met de politie hebben ze contact met een stadsdeelmanager of een wijkcoördinator. Ze kennen de buurt. Het zijn dus gewoon mensen zoals u en ik.

De gemeente heeft nog niet echt actief gelobbyd om buurtpreventieteams van de grond te krijgen. Het idee is met stadsdeelmanagers en wijkcoördinatoren besproken en die hebben het om te beginnen in een wijkvergadering in Geleen-Zuid/Kluis voorgesteld. Daar bleek animo voor het idee te bestaan en is men aan de slag gegaan. In principe kan iedereen lid worden van een wijkteam, al zal de politie mensen die zich aanmelden wel eerst screenen. Mensen die strafbare feiten hebben begaan vallen daarmee af als teamlid.

Voordat de teams aan de slag gaan krijgen ze een aantal avonden communicatietraining. Daarin leren ze hoe ze in bepaalde situaties mensen het beste kunnen benaderen en aanspreken. Leden van een buurtpreventieteam zijn gewone burgers die geen bijzondere bevoegdheden hebben. Wel kunnen ze bepaalde zaken snel melden bij bijvoorbeeld de politie, als dat nodig mocht zijn.

De deelnemers werken allemaal op vrijwillige basis en krijgen geen vergoeding voor hun inzet. Van de gemeente krijgen teams een klein budget om zo af en toe eens een teamactiviteit, zoals een uitje of een BBQ, te organiseren. Verder zorgt de gemeente voor jassen, een website en een systeem waarmee de teams hun roosterindeling kunnen bijhouden. De teams bepalen helemaal zelf hoe vaak en wanneer ze de straat op gaan.

In Bergen op Zoom werkt men al langer met buurtpreventieteams en daar functioneren ze erg goed. Dichterbij, in Nieuwstadt, draait een team al enkele maanden en ook daar is een daling van het aantal inbraken geconstateerd. Toen onlangs in de media bekend werd dat Sittard-Geleen ook buurtpreventieteams wilde gaan faciliteren kreeg de gemeente al spontaan een aantal aanmeldingen binnen. De verwachting is dan ook dan binnenkort alweer een volgende buurtpreventieteam kan worden geïnstalleerd en dat er snel nog meer teams zullen volgen, nu de gemeente is gestart met een campagne om buurtpreventieteams onder de aandacht te brengen.

Donderdagavond viel Geleen-Zuid/Kluis de eer te beurt als eerst wijk van Sittard-Geleen over een eigen buurtpreventieteam te beschikken. Het team werd officieel geïnstallleerd door burgemeester Sjraar Cox.

Kijk voor meer informatie op www.buurtpreventiesittard-geleen.nl.

Cookieinstellingen