Hoge Raad: geen strafvervolging na alcoholslot

Foto: VWAmFot [CC BY-SA 3.0]

De Hoge Raad heeft in een door het OM ingesteld hoger beroep het Haagse gerechtshof gelijk gegeven in zijn uitspraak dat iemand die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen niet ook nog eens strafrechtelijk mag worden vervolgd.

Mensen die met teveel drank op achter het stuur worden betrapt kunnen door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) bestuursrechtelijk als maatregel de verplichting krijgen opgelegd om een alcoholslot in hun auto te laten inbouwen.

Het Openbaar Ministerie wilde in een zaak waarin een overtreder door het CBR werd verplicht om een alcoholsot te laten inbouwen die overtreder ook strafrechtelijk vervolgen. De rechter van het Haagse gerechtshof stemde daar echter niet mee in, omdat volgens hem de opgelegde maatregel van het alcoholslot gelijk moet worden gesteld aan in de strafrechtspleging op te leggen sancties.

Omdat in ons wettelijk telsel niemand twee keer mag worden berecht voor hetzelfde feit oordeelde de rechter dat strafrechtelijke vervolging niet was toegestaan.

» uitspraak gerechtshof Den Haag van 22 september

Deelname aan het alcoholslotprogramma (asp) wordt opgelegd bij een bestuurder van een auto die bij een controle een (veel) hoger alcoholgehalte in zijn adem of bloed heeft dan toegestaan.Verplichte deelname aan een asp houdt in:

  • het op eigen kosten – 4000 tot 5000 euro – een alcoholslot in de auto laten zetten
  • de intrekking van het oude rijbewijs en verstrekking van een nieuw gecodeerd rijbewijs waarmee alleen in een auto met alcoholslot kan worden gereden
  • voor de duur van twee jaar
  • met tussentijds onderzoeken van de blaasresultaten op kosten van de deelnemer
Cookieinstellingen