Waterschapsbedrijf Limburg opent Centrale Regelkamer

05 mrt 2015, 17:31 Nieuws
regelkamer wbl geopend
Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) - samenwerkingsverband van Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel en Maasvallei – opende donderdag in aanwezigheid van Gouverneur drs. Theo Bovens de Centrale Regelkamer in het waterschapskantoor in Roermond.
De Centrale Regelkamer verzorgt straks de aansturing van het grootste deel van de zuiveringsinstallaties, gemalen en bergbezinkbassins in geheel Limburg.
De centrale aansturing leidt tot kostenbesparing in de afvalwaterzuivering, tot bundeling van specialistische kennis en tot verbeterde procesvoering. Dit is van grote invloed op de samenwerking tussen gemeenten, WML en de waterschappen in de afvalwaterketen in Limburg.
Kostenbesparing afvalwaterzuivering
WBL beheert momenteel 18 zuiveringsinstallaties, 149 gemalen en bergbezinkbassins en 200 gemeentelijke gemalen. De Centrale Regelkamer regelt straks de aansturing van het grootste deel van deze installaties en kan op termijn de afvalwaterstromen in Limburg sturen.
Centrale aansturing van de afvalwaterzuivering leidt tot een vermindering van kosten voor transport van afvalwater, energieverbruik en chemicaliënverbruik. Op termijn leidt dit ook tot kostenbesparing in de aanleg van riolering. De medewerkers kunnen samenwerken in het bedienen van de installaties en zo een hoog specialistisch kennisniveau opbouwen. Het creëren van een centraal punt waar alle kennis aanwezig is, maakt dat snel, adequaat en professioneel gereageerd kan worden bij vragen of verstoringen in de afvalwaterzuivering. Dit verbetert de procesvoering.
Samenwerking en kennisbundeling
Inwoners profiteren van deze nieuwe ontwikkeling, aangezien deze leidt tot kostenbesparing en betere afvalwaterzuivering. De centrale aansturing vanuit één punt is daarnaast van grote invloed op samenwerking in de afvalwaterketen in Limburg. Gemeenten kunnen door de centrale aansturing profiteren van de specialistische kennis op het gebied van riool- en databeheer door WBL en van de toegenomen efficiency in de procesvoering. Vanuit de Centrale Regelkamer is het eveneens mogelijk tijdig op storingen te anticiperen. WBL kan in de toekomst wellicht ook gemalen en rioolstelsels van gemeenten besturen vanuit de Centrale Regelkamer. De Centrale Regelkamer is het vervolg op de innovatieve procesautomatisering WAUTER die WBL in de afgelopen jaren succesvol heeft gerealiseerd.
De centrale aansturing wordt gefaseerd ingevoerd. Medio 2016 is de centrale regelkamer volledig operationeel. De besparing op de exploitatiekosten voor transport van afvalwater, energieverbruik en chemicaliënverbruik wordt na het operationaliseren van een volledige centrale bediening, medio 2019, ingeschat op circa € 600.000 per jaar. De kosten voor het inrichten van een Centrale Regelkamer bedragen € 375.000.
Van de spelers die vorig jaar het WK in Litouwen speelden ontbreekt alleen Joy Turpijn in de voorselectie, die tegenwoordig in Zoetermeer in de Eerste Divisie speelt. Van de Nederlandse spelers in het buitenland zijn Mike Dalhuisen, Kevin Bruijsten, Raphael Joly, Nardo Nagtzaam en Jamie Schaafsma geselecteerd. De deelname van een een aantal van hen is afhankelijk van hun beschikbaarheid vanwege competitie-verplichtingen bij hun clubs.
Oranje oefent voor het WK in Eindhoven tegen België. In ieder geval komt de Belgische nationale ploeg op 5 april naar Nederland voor een oefenwedstrijd in Eindhoven. Mogelijk wodt er op zondag 29 maart ook in Deurne gespeeld, maar het exacte aanvangstijdstip daarvan is nog niet bekend. De voorbereiding van het Nederlands team begint op zaterdag 28 maart met centrale ijstrainingen in Eindhoven.
Nieuwsbericht Waterschap Roer en Overmaas