Voetbalgeweld: beter communiceren over raddraaiers

ME paraat voor voetbalwedstrijd
ME paraat voor voetbalwedstrijd
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vrijdag, op de dag van de wedstrijd Fortuna Sittard – MVV Maastricht, spraken burgemeesters Onno Hoes van Maastricht, Jos Som van Kerkrade en Sjraar Cox van Sittard-Geleen met elkaar over de aanpak van voetbalgeweld.

Aanleidingen waren er zat: de laatste jaren is bij derby’s regelmatig sprake geweest van ongeregeldheden. Sinds de degradatie van Roda JC naar de Jupiler League is het probleem er bepaald niet kleiner op geworden.

Om te voorkomen dat wedstrijden tussen voetbalclubs door supportersgroepen worden aangegrepen om elkaar onderling voor, tijdens of na de wedstrijd fysiek te lijf te gaan is steeds meer politie-inzet nodig. Die kost geld en dat geven gemeenten liever uit aan andere zaken, want er moet immers op allerlei gebieden flink bezuinigd worden.

Enkele weken geleden werd al een proefballonnetje opgelaten: om voetbalgeweld te voorkomen zouden de burgemeesters kunnen besluiten om geen supporters van de bezoekende club meer toe te laten. Zo ver lijkt het vooralsnog niet te komen.

Wel hebben de burgemeesters afgesproken elkaar beter te gaan informeren over de raddraaiers bij de supporters van de eigen club. Verder gaat per 1 januari de nieuwe voetbalwet in, die meer mogelijkheden biedt om raddraaiers direct op te pakken en te bestraffen.

Cookieinstellingen