Oogstdankfeesten officieel immaterieel cultureel erfgoed

Oogstkoningin 2012
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De oogstdankfeesten in Berg aan de Maas worden op maandag 9 maart officieel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst.

Daartoe ondertekenen Ed Smeets (voorzitter van de Stichting Oogstdankfeest), mevrouw Leurs-Mordang (burgemeester van Stein) en Ineke Strouken (directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed – VIE) om 14:00 uur in Berg aan de Maas het certificaat.

De eerste Oogstdankfeesten in Berg aan de Maas werden in 1946 georganiseerd, toen gingen er vier versierde wagens door het dorp. Oorspronkelijk was de katholieke kerk nauw betrokken bij de organisatie van de traditie. In de loop der jaren werd het een euregionaal, cultureel feest. De dank voor de oogst staat hierbij niet meer voorop, wel is de oorspronkelijke gedachte nog altijd van betekenis. De optocht is uitgegroeid tot een grootse gebeurtenis, waaraan alle buurten in Berg een bijdrage leveren.

Feest borgen voor de toekomst
Voor het plaatsen van de Oogstdankfeesten op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed heeft de Stichting Oogstdankfeest een actieplan gemaakt met concrete acties die bijdragen aan een toekomst voor de traditie. De stichting wil de toekomst van de Oogstdankfeesten borgen door meer te informeren over de achtergronden en geschiedenis van de traditie en door jongeren er meer bij te betrekken.

Alle buurtverenigingen in Berg zorgen ervoor dat het dorp in het weekend van de oogstdankfeesten mooi versierd is met vlaggen, bloemen, oogstproducten en oogstwerktuigen. In de week voorafgaande aan de Oogstdankfeesten zijn er voor de basisschoolleerlingen speciale programma’s en een buitenactiviteit, waarbij op educatieve wijze aandacht wordt besteed aan de betekenis van de feesten. De donderdagavond voor het feestweekend is een speciale avond voor alle vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de activiteiten. De grote feestelijkheden beginnen op vrijdagavond met het optreden van vele – vooral Limburgse – artiesten in een feestpaviljoen in het dorp. Ook op zaterdag- en maandagavond zijn daar optredens en op zondag zelfs de hele dag. Op de maandagmiddag wordt er in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een middag georganiseerd voor zieken, gehandicapten en senioren. Deze middag – met ‘een natje en een droogje’ en met meerdere Limburgse artiesten – is geheel verzorgd en volledig gratis.

Op zaterdagavond wordt er een eucharistieviering gehouden die geheel in het teken staat van dank voor de oogst. Direct na afloop daarvan trekt er een stoet, het Bergs Sjtroattheater, door de verschillende buurten van Berg. De stoet is samengesteld door de verschillende buurten. Het hoogtepunt van de feesten is op zondagmiddag, als de Culturele Stoet door de straten trekt. Ongeveer tien praalwagens nemen hieraan deel en er lopen muziekgroepen en gezelschappen mee uit binnen- en buitenland. De stoet staat in het teken van een bepaald thema, dat ieder jaar wisselt. Dit jaar staat de stoet in het teken van het Jaar van de Mijnen. Verder zijn er veel side-events voor jong en oud, zoals shows en exposities. Er zijn speciale kinderattracties en er is kermis in het dorp.

De Stichting Oogstdankfeest laat met de plaatsing op de Nationale Inventaris zien, dat er ze een actieve gemeenschap vormt die de traditie graag door wil geven naar volgende generaties. De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland vloeit voort uit de ratificatie van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) coördineert de samenstelling van de Nationale Inventaris.

Reacties

article
52429
De oogstdankfeesten in Berg aan de Maas worden op maandag 9 maart officieel op de Nationale
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20150309/oogstdankfeesten-officieel-immaterieel-cultureel-erfgoed/
2015-03-09T10:33:09+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2015/03/oogstdankfeest-immaterieel-cultureel-erfgoed.jpg
Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Oogstdankfeesten Berg aan de Maas, UNESCO
Nieuws